Wednesday, February 4, 2015

Україна стала драматичним театром бойових дій – Папа Римський

    Папа Римський Франциск сподівається, що конфлікт в Україні вирішиться шляхом
мирного діалогу. Про це він заявив, виступаючи перед акредитованими у Ватикані закордонними послами, повідомляє посольство України при Святому Престолі на своїй сторінці у Facebook. «Безкінечні конфлікти є, по суті, справжньою і дійсною світовою війною, що ведеться по частинах у різних куточках світу. Передусім у близькій до нас Україні, яка стала драматичним театром бойових дій. Сподіваюся, що через діалог зусилля, спрямовані на припинення військових дій, будуть консолідовані, і що зацікавлені сторони стануть якомога швидше в дусі поваги до міжнародного права на шлях взаємної довіри та братерського примирення, щоб покласти край теперішній кризі», - сказав Папа Франциск. Як повідомлялося, Папа Римський закликав мусульманських лідерів засудити екстремістські інтерпретації їхньої віри, які прагнуть виправдати насильство.
     2 січня в соборі Святої Софії в Римі відбулося молитовне вшанування Дня Соборності України. У цей день українські мігранти згадували також героїв Небесної сотні та всіх загиблих за волю України. Молитовні заходи очолив владика Гліб, Єпарх єпархії Пресвятої родини в Англії. Про це повідомляє офіційний сайт УГКЦ. Після обіду українська громада Рима разом зі священиками та монашеством, що служать та навчаються в різних духовних інституціях Рима, зійшлися до храму на Божественну Літургію. Звертаючись до присутніх під час проповіді, владика Гліб пригадав, що цьогорічне вшанування дня Соборності є відмінним від попередніх, адже «сьогодні ми молимося і згадуємо тих, хто є сучасними свідками досконалої любові до ближнього, які віддали своє життя за кожного з нас». Після Літургії відбувся Молебень до Пресвятої Богородиці за Україну, а відтак учасники молінь процесійно вийшли до пам’ятного хреста Героїв Небесної сотні, де молилися Панахиду за новітніх героїв України та запалили їм свічку пам’яті. На завершення хор студентів українського інституту Святої Покрови виконав молитовний  гімн «Боже великий, єдиний». На заходах також була присутня Тетяна Іжевська, посол України при Апостольській Столиці. У своєму зверненні до української спільноти Рима вона закликала всіх до єдності в цей нелегкий для України час.
     24 січня в Києві в рамках Тижня молитви за єдність християн, відбувся міжконфесійний Молебень у храмі Святого Василія Великого УГКЦ. Під час Молебню спільно молилися: Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольській нунцій в Україні, Монсеньйор Пйотр Тарнавскі, секретар Апостольської Нунціатури в Україні, священики латинського обряду, представник Вірменської Апостольської Церкви, представники усіх Православних Церков України, представники Протестантських Церков: Лютеранської, Англіканської, Церкви Християн Віри Євангельської. Предстоятель УГКЦ подякував усім за присутність і Боже Слово  скероване до всіх. «Нас сьогодні збентежила ще одна жахлива вістка», - продовжив далі Блаженніший Святослав. – «Черговий злочин у Маріуполі забрав життя кілька десятків людей». Блаженніший Святослав висловив слова співчуття від імені УГКЦ усім маріупольцям і закликав помолитися «за український Маріуполь, за тих, хто терпить, за вічний упокій невинно убієнних, за терпіння, кров і сльози поранених і їхні сім’ї». «Помолімося молитвою, яку нас навчив сам Господь і яку моляться усі християни, незалежно від конфесій. Нехай ця екуменічна молитва лунає за тих, хто невинно терпить», - промовив Глава УГКЦ і разом з усіма представниками християнських Церков України помолився молитвою «Отче наш».   

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.