Thursday, January 12, 2017

Подяка Богу за рік що минув

 Християнин повинен святкувати Новий рік не тільки в призначений час, не тільки перший день місяця, не тільки в неділю, але продовж всього життя - постійно святкувати. Апостол Павло підтверджує це так: “Святкуймо не у старій заквасці, ані у заквасці злоби й лукавства, а в опрісноках чистоти й правди” (І Кр. 5, 8). Адже чисте сумління – це постійний празник, бо душа людини наповнюється добрими надіями й радіє очікуванням майбутнього добра. Душа, котра покрита докорами сумління і поповненими гріхами приносить тільки сльози і горе, але ніколи не може мати святкової радості. Новий рік принесе користь тоді, коли при закінченні підведемо підсумки та подякуємо Богу, що Він зберіг нас до цього часу; пожаліємо у своєму серці за все виконане зло; пригадаємо скільки років прожили і скажемо собі: дні біжать, літа минають, більшу частину своєї дороги я вже пройшов, а що доброго зробив?”
      Новий рік має бути наповнений любов’ю. “Правда передана народові чи ближньому без любові і з ненавистю, перестає бути лікувальною силою. Через декілька годин почуємо правду, що минув ще один рік, різні звернення і поздоровлення про початок нового відліку часу. Ми не знаємо, що принесе Новий рік у прихованому близькому чи далекому майбутньому і наскільки слова сказані по засобах масової інформації є щирими та відповідають істині. “
     Господи Боже, усіх видимих і невидимих створінь Творче, що сотворив часи й роки, Сам поблагослови Новий рік, який щойно розпочався, і який ми рахуємо від Твого втілення задля нашого спасіння. Благослови Україну в Новому році припиненням війни, мирним небом над головою, миром в суспільстві та миром в серцях. Дозволь нам провести цей рік та багато років після нього в порозумінні та злагоді з ближніми нашими; зміцни й розповсюдь Святу Вселенську Церкву, котру Ти Сам заснував в Єрусалимі, і спасительною жертвою святого Тіла і пречистої Крові освятив. Вітчизну нашу звелич, збережи та прослав; просвіти увесь народ наш - воїнів-захисників, трударів та можновладців - світлом совісті, розуму та духовності; многоліття, здоров’я, достаток плодів земних, добрий врожай та сприятливі природні умови даруй нам; захисти від забруднення і людського винищення наші чудові ріки й озера, густі ліси та родючі ниви. Упокой, Боже, в Твоїх світлих оселях усіх, хто відійшов у Вічнність, пам’ятаючи Твої Заповіді та захищаючи Твою Святу Правду, всіх, хто став невинними жертвами сліпої ненависті і насильства. Нас, грішних,  усіх родичів і ближніх наших, співвітчизників та всіх благовірних християн, як істинний наш Верховний Пастир, упаси, огороди та ствердь на шляху спасіння, щоб і ми, йдучи ним, після благословенного Тобою життя в світі цьому, досягли Царства Твого Небесного та удостоїлися вічного блаженства зі святими Твоїми, Амінь!
     Господи Боже, усіх видимих і невидимих створінь Творче, що сотворив часи й роки, Сам поблагослови черговий Новий рік, який ми рахуємо від Твого Різдва! Ти втілився на землі задля нашого спасіння. Тож подаруй усім нам спасіння в житті земному і вічному! Благослови Україну в Новому році припиненням війни, мирним небом над головою, миром в суспільстві та миром в серцях. Просвіти увесь народ наш - воїнів-захисників, трударів та можновладців - світлом совісті та розуму.  Добрий врожай та сприятливі природні умови даруй нам; захисти від винищення наші чудові ріки й озера, густі ліси та родючі ниви. Упокой, Боже, в Твоїх світлих оселях усіх, хто відійшов у Вічність, пам’ятаючи Твої Заповіді та захищаючи Твою Святу Правду, всіх, хто став невинними жертвами сліпої ненависті і насильства. А в нас, живих, ороси висохлі від горя і гніву серця благодатним струменем Твоєї любові! І нехай цією любов’ю подолаємо ми будь-яке зло - зовні і в середині нас, Амінь!  
     «Дорогі брати й сестри, благодатного вам Нового року! А рік буде добрим мірою того, як кожен з нас старатиметься, з Божою допомогою, день за днем чинити добро», – сказав Папа Франциск після молитви «Ангел Господній» 1 січня 2017 року. «Таким чином будується мир, кажучи своїми вчинками “ні” ненависті та насильству, й “так” – братерству та примиренню. Цього дня п’ятдесят років тому блаженний Папа Павло VI розпочав відзначення Всесвітнього Дня Миру, аби скріпити спільне заанґажування у будування мирного й братерського світу». Святіший Отець пригадав, що у цьогорічному посланні з цієї нагоди він запропонував «прийняти ненасильство, як стиль політики на користь миру». «На жаль, – додав Глава Католицької Церкви, – насильство завдало удару також і в цю ніч побажань і надії жорстоким терактом у Стамбулі. Із смутком запевняю духовну близькість турецькому народові, молюся за численні жертви й поранених, і за всю країну, що перебуває в жалобі. Прошу Господа підтримати всіх людей доброї волі, які сміливо закочують рукави, щоб долати лихо тероризму, цю криваву пляму, яка огортає світ тінню страху та розгубленості». З окремим привітанням Папа звернувся до учасників маршу «Мир по всій землі», організованої Спільнотою святого Еґідія, складаючи їм подяку за їхнє свідчення, а також подякував організаторам різних ініціатив і молитов за мир.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.