Thursday, January 11, 2018

«Нашій Україні потрібно світло, щоб бачити дорогу, яку нам потрібно пройти»

У цьому році нашій Україні так потрібно світла. Світла для того, щоб серед нашого болю і страждання, розчарувань і дезорієнтованості бачити дорогу, якою ми повинні пройти, аби перемогти у війні, щоби збудувати справжню вільну незалежну Україну. Вільну від корупції, ненависті, від усього того, що нас знесилює і роз’єднує. Про це Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав говорить у Різдвяному привітанні 2018 року для «Живого ТБ» всім вірним греко-католикам в Україні і цілому світі та всім людям доброї волі. «Свято Різдва, – каже Предтоятель, – це є момент, коли відбувається обмін дарами між Богом і людиною. Бог став Людиною, народився у Віфлеємі юдейському, спочив у яслах як маленька дитина, щоб ми з вами могли стати ближчими до Бога, могли обожествитися, могли вийти разом з нашим Спасителем до небесного вічного щастя» У день Різдва Христового, вважає Блаженніший Святослав, ми покликані принести до цієї стаєнки наші з вами дари. Ми знаємо, що в момент народження Христа мудреці зі Сходу прийшли у Вифлеєм і склали в дар новонародженому Христові золото, ладан і миро, визнавши його як Царя віків. Але і ми з вами повинні прийти до цієї стаєнки і принести Христові не те, що ми маємо, а те, ким ми є: наше з вами життя, наше сьогодення. Принести Йому в дарі наші турботи. Можливо, навіть наші болі і страждання. Усе те, що робить нас нещасливими, одинокими або віддаленими від Бога. «Те, ким ми є, принесімо новонародженому Спасителеві. А Він натомість дасть нам те, що приніс з неба, те, чого сучасна людина не має: радість і мир. Нехай цей день, цей момент Різдва Христового буде моментом, коли нам засяє небесне світло. Це світло нам сьогодні сяє у таїнстві Різдвяної ночі…» – сказав Глава УГКЦ.
У нашого Спасителя, просить духовний лідер греко-католиків, наберімся тої радості, якої нам сьогодні так бракує. Бо ми сьогодні більше плачемо, ніж радіємо. «Нехай та радість, яка походить від Бога, буде тою силою, оптимізмом і нашою з вами рушійною енергією у цьому Новому році. А Божий мир, який завжди пов'язаний зі справедливістю, справедливістю соціальною, справедливістю справжнього справедливого миру запанує у наших серцях», – побажав Блаженніший Святослав. «З нами Бог» – співає Україна. Давайте, просить Глава Церкви, разом заспіваємо Спасителеві нашу прабатьківську українську коляду, яка є гімном перемоги, гімном радості, миру і справжнього світла. «Прошу вас, вийдіть з цією колядою поза межі ваших домівок, відвідайте кожного, кому бракує світла, радості і миру. Від Христа взявши, з ближнім поділімся цими небесними дарами, які приносить нам наш Спаситель», – сказав Блаженніший Святослав.
Ми кажемо, що Христос хоче сьогодні народитися в кожному з нас, у кожній вашій сім'ї, у нашій Україні. Але що це означає? Дуже часто наші слова розходяться з нашими ділами. На жаль, ми навіть як християни одне віруємо і ісповідуємо словами, а інше ісповідуємо нашими окремими словами і вчинками. Сьогоднішнє свято Різдва кличе нас, є викликом для усіх нас втілювати те, у що віримо, в наше щоденне життя. Сьогодні, сказав проповідник, ми святкуємо свято Різдва Христового, свято народження між нами і для нас Сина Божого, нашого Спасителя Ісуса Христа. У цю Різдвяну ніч усі дороги ведуть до Вифлеєму. У кожного є своя дорога до вифлеємського вертепу. Кожен пройшов до цього різдвяного часу в свій особистий спосіб... «Ми можемо сказати, - відзначив Глава Церкви, - що Різдво Христове є закликом і є викликом. Закликом — запрошенням до кожного з нас знайти дорогу до Вифлеєму, до повноти життя, нашу дорогу до справжньої радості, справжнього світла і так бажаного миру». Але Різдво, вважає Блаженніший Святослав, також є викликом. Тому що цей виклик означає, що віруючи у таїнство воплочення, у те, що невидимий Бог став видимим немовлям є завданням кожному з нас втілювати нашу віру в нашому особистому житті.
«Бог став людиною. Це означає, що він увійшов у людську історію. Це означає, що він став частиною культури, яку творить для людини. Викликом Різдва для нас, українців, сьогодні є те, щоби наша віра, наше свято Різдва стало нашою культурою, тобто нашим способом життя», - сказав Предстоятель. «Ми можемо сказати, яка ж багата є наша різдвяна культура. Як багато ми можемо почерпнути з того способу переживання Різдва наших предків. Але все те залишиться лише в минулому, якщо ми з вами не будемо втілювати і перетворювати на культуру третього тисячоліття, нашу віру у воплоченого Бога», — просить замислитися духовний лідер греко-католиків Наше Різдво, вважає Архиєрей, дуже легко може перетворитися лише на якийсь комерційний, етнографічний момент, загубивши справжній духовний зміст. Різдво може перетворитися на день без присутності народженого. Це є виклик християн нашого часу.
«Дозвольте мені в цей день сердечно вас привітати. Нехай наші різдвяні побажання сьогодні залунають у серцях усіх українців, нехай оці небесні дари, які приніс нам новонароджений Спаситель, наповнять наші домівки. Частиною різдвяної християнської культури є рух до ближнього. Бог став нашим ближнім. Прийшов до нас і народився як маленька дитина. Давайте ми будемо зближатися до тих, хто є поруч», - зазначив Глава УГКЦ. «Хочу привітати і поділитися різдвяною радістю з тими, кому, можливо, є найтяжче сьогодні радіти. Мої думки сьогодні линуть туди, де йде війна, де українська земля стогне від болю військових дій», - сказав Блаженніший Святослав. Глава Церкви попросив, аби з нашого Патріаршого собору Воскресіння Христового ми засилали наші вітання нашим братам і сестрам в анексованому Криму і окупованому Донбасі. «Давайте сьогодні згадаймо тих матерів, рідних і близьких наших загиблих героїв України, згадаймо сьогодні наших поранених, щойно звільнених з полону. Давайте до них прийдемо і разом з ними заколядуємо», — попросив Предстоятель. Також Предстоятель УГКЦ передав вітання усім українцям, які силою обставин є розпорошені по цілому світі. «Бажаю усім веселих свят Різдва Христового, усіх небесних благодатей, щоб наші добрі побажання втілилися в дійсність. Щоб новий рік був сповнений радості, Божого світла і Христового миру», - побажав Блаженніший Святослав.   
Святкуючи цьогоріч Різдво Господа нашого Ісуса Христа, не забуваймо, що він прийшов на цей світ у скромному вертепі, де заледве приємно пахло, але саме він став тим, хто наповнив усю землю запахом миру, запахом любові та великої надії. По суті всі новорічні та різдвяні свята, для більшості з нас є саме святами надії в те, що наступний рік буде прожитий краще. Різдво - це не кутя та дідух під столом, Різдво - це можливість відкрити своє серце для тих, хто в цю хвилину пройнятий диким запахом самотності.
Свято Христового народження - прекрасний лакмусовий папірець нашої совісті. Адже дуже легко бути світлим і добрим до своїх рідних, близьких, друзів чи навіть знайомих, але важче робити добро для тих, від чийого запаху нас верне…

Христос народився!     Славімо Його!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.