Friday, August 11, 2017

Небесна ієрархія

Про існування Небесного ангельського миру ми знаємо зі Священного Писання. Про те, що він створений Богом ще до створення видимого світу і людини. Знаємо, що число Ангелів незлічиме велике й що Премудрість Божа заснувала дивний порядок у цьому Небесному воїнстві, створивши ангельську ієрархію, розділивши всіх Ангелів на дев’ять чинів по трьох чина в ієрархії, підкоривши нижчі чини вищим. Ангели відрізняються один від одного як освіченістю, так і різницею ступеня благодаті.
Вища ієрархія Вищу ієрархію (вони безпосередньо близько знаходяться до Бога) становлять Ангели, що носять імена: Серафими, Херувими й Престоли.
Серафими відповідно до свого ім’я мають серця, що полум’яніють любов’ю до Бога, і збуджують і інших полум’яно любити свого Творця. Серафим - значить «полум’яний».
Херувими мають повноту ведення й достаток премудрості. Вони осяяні рясними променями світла Божого. Їм дано знати все у тій мірі, в якій можуть пізнавати створені істоти.
Престоли - ці Ангели настільки піднесені й настільки осяяні благодаттю, що Господь живе в них і через них проявляє Своє правосуддя.
СЕРАФИМИ  У Біблії слово Серафими згадується два рази у книзі пророка Ісая.
« Серафими стояли зверху Його, по шість крил у кожного: двома закривав обличчя своє, і двома закривав ноги свої, а двома літав…І прилетів до мене один з Серафимів, а в руці його вугіль розпалений, якого він узяв щипцями з-над жертівника.»  - Іс. 6. Давньоєврейське слово «Сараф» має кілька значень: палаючий, вогненний; змій, літаючий змій, змієподібна блискавка; літаючий дракон або грифон. Діонісій Ареопагіт у своєму творі «про небесну ієрархію» повідомляє про серафимах наступне: … що стосується до найменування Серафимів, то воно ясно показує невпинне та повсякчасне їхнє прагнення до Божественного, їхню гарячковість та швидкість, їхню палку, постійну, неослабну та неухильну стрімкість, — також їхню здатність дійсно возводити нижчих в горішні, пробуджувати та запалювати їх до подібного жару; так само як означає здатність, опалюючи й спалюючи, таким чином очищати їх, — завжди відкриту, невгасиму, постійно однакову, світлоподібну та просвітлювальну силу їх, яка проганяє та нищить будь-яке затьмарення. Шестикрилі серафими зображуються в іконографії, як правило, вогненним, червоним кольором.
ХЕРУВИМИ Херуви́м — наступний після серафимів янгольський чин. Згадуються в Старому Заповіті і в Апокаліпсисі. Херувими - В християнській міфології ангели-варти. Херувим охороняє древо життя після вигнання з раю Адама і Єви. Так само прийнято вважати іноді херувимів ангелами - дітьми. Душі померлих дітей, які й на небі залишаються маленькими діточками. Детальний опис херувимів подає пророк Єзекіїль: Єзекіїль 1:5-14 Властивості херувимів описав Діонісій Ареопагіт у своєму творі « Про небесну ієрархію » : Найменування же Херувимів означає їх силу - знати і споглядати Бога , здатність приймати вищий світ і споглядати Божественне благоліпність при самому першому його прояві , мудре їх мистецтво - викладати і повідомляти рясно іншим даровану їм самим мудрість.
Зовнішній вигляд: На відміну від червоних серафимів херувими зображуються в іконографії, як правило, лазоревим кольором." .... Мав він шість крил, повних очей; мав також чотири лиця , що дивляться на чотири сторони : одне обличчя подібне обличчю людини , інше - особі тільця , третій - особі лева , четверте - особі орла. Перше лицe, яке є особа людське, означає вірних, котрі живучи в світі, виконують заповіді на них покладені. Якщо хто з них вийде в чернецтво, то він подібним стає особі тільця, тому що несе важкі труди у виконанні чернечих правил і здійснює подвиги більш тілесні. Хтo, вдосконалився в порядках загального життя, виходить в усамітнення і вступає у боротьбу з невидимими демонами, той уподібнюється особі лева, царя диких звірів. Коли ж переможе він невидимих ​​ворогів і запанує над пристрастями і підпорядкує їх собі, тоді буде восторгнут горе Духом Святим і побачить Божественної бачення; тут уподібниться особі орла: розум його буде тоді бачити все, що може трапитися з ним з шести сторін , подібний до тих 6 -ти крил , повних очей . Так стане він цілком Серафимом духовним і успадковує вічне блаженство.
ПРЕССТОЛИ Престоли (лат. thronus) — третій клас першого ангельського чину, що знаходиться найближче до Бога, в ієрархії ангельських хорів після Серафимів і Херувимів за Діонісієм Ареопагітом описаний у сьомому розділі його твору «Небесна Ієрархія». Вони тримають престол Божий. У Новому Завіті Престоли згадані у Посланні апостола Павла до Колосян та Об'явлені Івана Богослова. Престоли — ці Ангели настільки піднесені й настільки осяяні благодаттю, що Господь живе в них і через них проявляє Своє правосуддя.
Друга, середня, ієрархія Друга, середня, ієрархія складається з Ангелів, що носять імена: Господства, Сили і Влади.  Ангели Господства(панування) —  вчать людей панувати над своєю волею, бути вище всякої спокуси, а також панують над тими злими духами, які заприсягли погубити людину.  Сили — це Ангели, що сповнені Божественної міцності. Це ті духи, через які Господь робить Свої чудеса. Їм дарована Богом здатність ниспосилати благодать чудотворення угодникам Божим, які при житті на землі творять чудеса. Влади — Ангели, що мають владу приборкувати владу бесівську, відбивати вражі спокуси. Крім того, вони зміцнюють добрих подвижників у їх духовних і тілесних подвигах.
Третя, нижча, ієрархія містить у собі теж три чини: Начала, Архангели і Ангели.
Начала — чин Ангелів, яким доручено управляти всесвітом, охороняти окремі країни і народи та керувати ними. Це Ангели Народоправителі. Їхнє достоїнство вище, ніж Ангелів-Хранителів окремих людей. Із книги пророка Даниїла ми дізнаємося, що піклування про іудейський народ було довірено Архистратигу Михаїлові (Дан. 10, 21).
Хто такі Архангели? Хоч число Ангелів безмірно, але Архангелів тільки сім. Подібно семи світильникам перед престолом Всевишнього, сім Архангелів: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Салафиїл, Ієгудиїл, Варахиїл.
Архістратиг Михаїл - Архистратиг Божий, Господній воїн, переможець демонів, воєвода небесних сил. Ці слова стосуються одного з архангелів, якого Господь благословив на боротьбу зі злом. Це — архангел Михаїл. У дослівному перекладі ім’я Михаїл означає «Хто як Бог?» або «Хто рівний Богові?» Саме ці слова промовив архангел Михаїл, коли злі ангели повстали проти Бога. Добрі ангели на чолі з архангелом Михаїлом стали на захист Бога і перемогли. «Ніхто не може бути рівний Богові!» — сказав архангел Михаїл.Архистратиг Михаїл це Ангел, що володіє незвичайною духовною силою,перший з верховних Ангелів, Поборник слави Божої. Як вірний служитель Божий святий Архистратиг Михаїл поставлений Богом вождем і чиноначальником над всіма чинами святих Ангелів. Тому й зображується у войовничому вигляді, зі списом або полум’яним мечем в руці, маючи під ногами дракона, тобто духа злості. Біла корогва, що прикрашає верх списа його, означає незмінну чистоту й непохитну вірність Ангелів Царю Небесному; а хрест, яким закінчується спис, сповіщає, що боротьба із царством тьми й перемога над ним відбувається в ім’я Хреста Христова, відбувається за допомогою терпіння, смирення й самовідданості.
Згадується три рази в кн. Данила (X, 13, 21; XII, 1), одного разу - в посланні апостола Юди і один раз в Одкровенні святого Іоанна.  Архістратиг Михаїл - вождь Небесних Сил, на іконах його зображають у грізному і войовничому вигляді: на голові шолом, в руці - меч або спис. Під ногами - уражений ним дракон. З ким же воює цей відважний ватажок? Ми знаємо, що весь ангельський світ, створений ще до створення людини і всього видимого світу, був наділений великими досконалостями і дарами. Ангели, подібно людям, мали вільну волю. Вони могли зловжити цією вільною волею і впасти у гріх. Це і відбулося з одним з верховних ангелів - Зоряниця, який відкрив у собі джерело зла і гордості і повстав проти свого Творця. Як правило, в Старому Завіті імена ангелів не фігурують, однак ім'я ангела Михайла згадано кілька разів в кінці Книги пророка Даниїла: «Але князь перського царства стояв проти мене двадцять один день; і ось Михаїл, один із перших начальників, прийшов допомогти мені, і я залишився там при начальниках перських царів »(Дан.10: 13). «Але об'являю тобі записане в книзі правди і немає нікого, хто підтримував би мене в тому, крім вашого князя Михаїла » (Дан.10: 21). А також в пророцтві про Страшний Суд і ролі в ньому архангела Михаїла: «І повстане того часу Михаїл, князь, що стоїть при синах твого народу; і буде час утиску, якого не було з тих пір, як існують люди, до цього часу; але врятований із народу твого кожен, хто буде знайдений записаним у книзі.» (Дан.12: 1)
Архангел Гавриїл Друге місце в ряді Архангелів належить Архангелові Гавриїлові. Ім’я це означає сила Божа. Він провісник доль Божих і служитель Його всемогутності. У справі служіння порятунку людському він є провісником і служителем всемогутності Господньої. Так, чи має відкритися сила Божа в чудесному зачатті Предтечі від постарілих батьків, — звістка про це зачаття покладається на Гавриїла. Чи має відбутися безсіменне зачаття Самого Сина Божого, — честь благовістя про це дістається знову Гавриїлові. Цей же Архангел посланий був для підкріплення Спасителя в саду Гефсиманському і для звіщення Богоматері Її всечесного Успіння. Тому церква називає його служителем чудес, тому він є особливий служитель і таємниць Божих. Свята Церква зображує його іноді з райською гілкою в руках, що була принесена ним Богоматері, а іноді — у правій руці з ліхтарем, усередині якого горить свіча, а в лівій — із зерцалом (тобто дзеркалом) з ясписа. Зображується із зерцалом, тому що Гавриїл — вісник доль Божих про порятунок роду людського; зображується зі свічею в ліхтарі, тому що долі Божі бувають приховані до часу звершення їх, і, після виконання, осягаються тільки тими, які неухильно дивляться в зерцало слова Божого й своєї совісті.
Архангел Рафаїл Святий Архангел Рафаїл, або допомога й зцілення Боже, є ім’я третього Архангела. Ім’я Рафаїл означає «милосердя», «допомога всім стражденним». У святому писанні є ціла книга Товита, яка присвячена Архангелові Рафаїлові. Святий Архангел Рафаїл, лікар недуг людських, на іконах тримає в лівій руці посудину (алавастр) з лікарськими засобами (ліками), а в правій — стручець, тобто обстрижене пташине перо для помазування ран. Біблії є прекрасне життєпис одного благочестивого сімейства. Це - книга Товійїних, що відрізняється особливою повчальністю. Тут ми бачимо невидиме служіння нам ангелів Божих. Товит, батько Товійїних, і наречена Товійїних були тяжко хворі. І Господь послав святого Архангела Рафаїла для зцілення. Коли ж прозрів чудесним чином Товит хотів в подяку віддати незнайомцю половину свого маєтку, Рафаїл сказав їм: "нині Бог послав мене уврачевать тебе і невістку твою ... Я Рафаїл, один із семи святих Ангелів, які підносять молитви святих і сходять перед славу Святого ... Благословляйте Бога довіку. бо я прийшов не за своїм бажанням, а з волі Бога нашого; тому й благословляйте Його довіку. "(Тов. 12; 14-18).
Архангел Уриїл  Ім’я святого Архангела Уриїла значить світло або вогонь Божий. Він зображується з мечем в десниці, а в лівій руці з полум’ям, яке спускається донизу. Як ангел світла, він просвіщає розум людей одкровенням істин, для них же корисних; як ангел вогню божественного, він запалює серця любов’ю до Бога й винищує в них нечисті прихильності земні. Згідно Переданню Православної Церкви, святий Уриїл був поставлений Богом охороняти Рай після гріхопадіння і вигнання Адама. За вченням Святих Отців, Уриїл, будучи сяйвом Вогню Божественного, є просвітителем потемніння, невіруючих і невігласів. А саме ім'я Архангела, відповідаючи його особливого служіння, означає Вогонь Божий або Світло Божий. Уриїл -це небесний вогонь, покровитель тих, хто присвятив себе науці та мистецтву. Святий Уриїл був посланий Богом до благочестивому і вченому священику Ездри, що жив у V столітті до Різдва Христового, щоб дати йому відповідь про ознаки і часу кончини цього світу. "Про ці знамення мені дозволено сказати тобі, і якщо знову помолишся і поплачеш, як тепер, і попостуешься сім днів, то почуєш ще більше того". (3 Езд. 5; 13) - Казав Ездри святий посланник Божий Уриїл. Так, після кожної нічної бесіди Архангел нагадував священика: "молися до Всевишнього безперестанно, і Я прийду і буду говорити з тобою". (3 Езд. 9; 25).  І говорив Господь до Ездри через Свого Небесного посланника: "чим більше будеш відчувати, тим більше будеш дивуватися, бо швидко поспішає вік цей до свого результату і не може вмістити того, що обіцяно праведним в майбутні часи, тому що вік цей виконаний неправдою і немочами. "(3 Езд. 4; 25). "Як Ангел світла, він просвіщає розум людей одкровенням істин, для них корисних; як Ангел Вогню Божественного, він запалює Серда любов'ю до Бога і винищує в них нечисті прихильності земні," - Пояснює владика Інокентій, Архімандрит Херсонський.
Архангел Салафиїл Верховним служителем молитви називає свята Церква Архангела Салафиїла. Чиста й полум’яна молитва сама може служити замість херувиму для душі, охороняючи її від усяких ворожих сил. Але які наші молитви? Слабкі, короткі, нечасті, холодні.
І Господь дарував нам цілий лик Ангелів молитовних, з їхнім вождем Салафиїлом, щоб вони чистим натхненням вуст своїх зігрівали наші холодні серця до молитви, щоб напоумляли нас про що, коли і як молитися, щоб підносили самі прохання наші до престолу благодаті.
Коли побачите на іконі Архангела, що стоїть в молитовному положенні, з очима, потупленими долу, з руками, прикладеними із благоговінням до грудей, - то знайте: це - Салафиїл. І бачачи в такому положенні самого Архангела молитви, намагайтеся самі звертати серце до Бога подібно йому.
Архангел Ієгудиїл У шостого Архангела в правій руці золотий вінець, а в лівій - бич із трьох мотузок. Це тому, що обов’язок цього Архангела з ликом Ангелів, йому довірених, — заохочувати нагородою благ вічних і захищати ім’ям Святої Трійці й силою Хреста Христова людей, які трудяться в славу Божу. Тому він називається Ієгудиїл, або хвала Божа. У десниці Архангела не дарма зображений вінець: це нагорода для всякого християнина, що трудиться в славу Творця. Архангел Божий Ієгудиїл тримає в правій руці золотий вінець, як нагороду від Бога за корисну й благочестиву працю святим людям, а в лівій руці бич із трьох мотузок із трьома кінцями, як покарання грішним за лінощі до благочестивої праці. Іегудиил: "Хвала Божа" Єгудиїл благословляє подвижників, охороняє їх від сил зла, хвала Божа, що славить Бога, зміцнює трудящих для слави Господньої і клопоче про відплату їм за подвиги. Ангел, якого Бог послав передувати ізраїльському народу при підкоренні Хананайской землі. У правій руці у нього золотий вінець як символ благословення, у лівій - бич, що відганяє ворогів.
Архангел Варахиїл Це Архангел благословень Божих. Його зображують із безліччю квітів рожевих у надрах його одягу. Тому що благословення Божі різні, то й служіння цього Архангела різнорідні; через нього посилається благословення Боже на всяку добру справу, на всяке добре життєве заняття. Святий Архангел Варахиїл зображується несучим на грудях своїх на одязі білі троянди, що як би нагороджує по велінню Божому за молитви, працю й моральне поводження людей і майбутнє блаженство й нескінченний мир у Царстві Небесному. В іншому випадку Господь не пошле, і архангел не принесе благословення. Ці білі троянди означають благословення Боже. Що може бути чистішим і пахощі білих троянд, з яких видобувається рожеве масло? Так Господь через Свого Архангела Варахіїла посилає Своє благословення з надр одягу його за молитви і праці людям. "Оскільки благословення Божі різні, - пише Святитель Інокентій Херсонський, - то і служіння сього Ангела різноманітне: через нього посилається благословення Боже на всяке справа, на всяке добре житейська заняття".
АНГЕЛИ   Ангели (останній, дев’ятий, чин ієрархії) — світлі духовні істоти, які ближче за всіх перебувають до нас і мають про нас особливе піклування. Янгол (ангел, ангол) — в християнській, мусульманській і іудейській релігіях: надприродня істота, посередник між Богом і людьми, виконує волю Бога.  Добрі янголи служать Богові й людям (наприклад, янгол-охоронець), злі янголи (диявол, сатана), які збунтувалися проти Бога, схиляють людей до гріха. Біблія називає янголів службовими духами (До євреїв 1:14). У християнстві вважається, що кожна людина має свого янгола-охоронця. Існування янголів було підтверджено папою Римським Іоанном Павлом ІІ в 1986 році. Їх називають синами неба або синами Бога. Деякі богослови й конфесії уважають, що вони здатні схрещуватися з людьми, породжуючи велетнів (Буття 6:2-4). З іншого погляду, у цьому випадку під синами Божими малися на увазі нащадки Сифа, а дочками людськими - нащадки Каїна.
 У християнстві (насамперед, в аскетичній традиції) мета віруючого полягає в досягненні рівноянгольского стану — у звільненні від пристрастей, беззаконь й в усвідомленні шляхів Бога. Сім Янголів із золотими чашами, наповненими гнівом Бога (Об. 15:1);  Сім Ангелів із трубами (Об. 8:6). Ці ангели будуть предвісниками Страшного суду.

Дізавшись про ангелів, тепер подумаймо , а як же стати ангелом? для цього переглянемо відео. Як ми зрозуміли з відео, потрібно робити хороші справи. Так як ми спільнота, то у нашої спільноти є свій ангел. Як бачимо його крила забруднені гріхом, тому давайте відбілимо його пір"я своїми добрими справами, і на останок ось такі слова ...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.