Tuesday, August 26, 2014

Чи потрібно в дні війни святкувати державні свята?

 Ця гібридна війна проти нашої країни є багатоплановою. Вона ведеться не тільки зброєю.
Відбувається психологічна війна, щоб паралізувати нас страхом. Це робиться для того, щоб ми не могли спати, нормально працювати, виховувати своїх дітей. Про це заявив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час брифінгу в м. Долині на Івано-Франківщині, відповідаючи на запитання, що нам потрібно сьогодні робити: святкувати різні держані свята чи, навпаки, утриматися від цього? Глава Церкви наголосив, що громадянам України, які живуть поза межами АТО, важливо не піддаватися паніці, не впадати у розпач. Бо паніка – це перемога ворога. «Не потрібно піддаватися залякуванню. Бо, як каже Святе Письмо, де є страх, там немає любові. Потрібно любити свою землю, своїх дітей, рідних та близьких, щоб з любові до них жити, навчатися, працювати, будувати свою державу. Потрібно, щоб країна вже і тепер жила. Це і буде нашою перемогою», − підкреслив Предстоятель УГКЦ.
      «Перемогти зло може лише той, хто вірить у Бога»  - Вірою людина поєднується своїм духом, своєю душею і тілом з Богом – найвищим добром. І лише тоді, коли вона є в Ньому і з Ним, може перемогти зло. Про це сказав Блаженніший Святослав, під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в першу річницю освячення собору. Предстоятель привітав усіх прочан, які прибули на прощу, «аби тут, у серці України, благати в Господа Бога миру для нашої землі, Божого благословення і сили вистояти в боротьбі, що її сьогодні ведемо». «У Божому Слові святого Євангелія в цю неділю ми споглядаємо апостолів, які пережили поразку… Потім апостоли приходять до Христа, намагаючись зрозуміти, в чому полягала їхня помилка. Він їм каже про віру. Переможцем може бути тільки віруюча людина. Перемогти зло може лише той, хто вірить у Бога. Бо віра – це єднання, – єднання людини з її Творцем», – наголосив проповідник. Блаженніший Святослав просить людей замислитися над важливістю віри, завдяки якій ми можемо перемогти зло. «Для віруючої людини нема нічого неможливого, бо у своїх думках, вчинках і бажаннях вона вміщає Бога і Його силу. І навіть тоді, коли в цій боротьбі людська сила не здатна чогось змінити, через таку віруючу особу проявляється вся сила божественної благодаті. Тому Ісус Христос каже, що боротьбу можна вистояти лише в молитві й пості. Чому? Бо молитва і піст не зміннють Бога, Його намірів. Молитва й піст змінюють молільника і посника. Віруюча людина, яка стоїть у молитві й пості, очищається, просвітлюється і єднається з тим, до кого в молитві взиває. І через неї Господь може творити неможливі для людини діла», – вважає архиєрей. Він відзначив, що ми прийшли на сьогоднішню прощу, щоб відсвяткувати першу річницю освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового. «Як ми поглянемо на історію його будівництва, а особливо на останні кроки до його освячення торік і те, як ми пережили цей тяжкий рік після його освячення, то можемо з упевненістю сказати, що це Господь збудував свій храм руками віруючих людей», – вважає Глава Церкви. Він зазначив, що цей храм став осердям віри добрих, чесних людей. Храм, який, можливо, у найтяжчі хвилини історії України став домом для багатьох голодних, поранених, потребуючих. «Ми продовжуємо стояти в цьому храмі в молитві й пості, щоб остаточно перемогти це зло, до боротьби з яким ми стали майже рік тому. Віримо, що поєднані з нашим Господом, ми станемо переможцями добра над злом, Божої сили над людською гріховністю і невірністю», – сказав Предстоятель Церкви.
     «Наша Церква у Донецьку і Луганську переживає час мучеництва»  - Під час ІІ Всецерковної прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликав молитися і підтримувати Українську Греко-Католицьку Церкву, бо вона сьогодні переживає час мучеництва. «Сьогодні наша Церква у Донецьку і Луганську переживає час мучеництва і вони особливо потребують нашої молитовної підтримки», – наголосив Предстоятель УГКЦ. Після Богослужіння Блаженніший Святослав освятив для Донецька ікону Ісуса Христа Вседержителя. «Ікону, яка зображає Боже благословення над цим многострадальним містом, в якому сьогодні проливається кров», – зазначив Верховний Архиєпископ. «Нехай Господь вислухає наші молитви і благання про мир і припинення кровопролиття»                

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.