Thursday, June 18, 2015

Глава УГКЦ у Польщі: «Папа Франциск, як послідовник Христа на землі, має особливу благодать Святого Духа, яка не допустить продовження цієї війни»

Україна стала жертвою несправедливої агресії свого великого сусіда. Незважаючи на зусилля міжнародного співтовариства та Мінські угоди, в Україні так і не було «режиму припинення вогню»
 й останнім часом багато важкої зброї та техніки було введено на українську території. Тільки за останні 24 години вбито 8 українських солдатів, а 12 – поранено. Про це заявив на прес-конференції у Варшаві Блаженніший Святослав, Глава й Отець УГКЦ, 9 червня, як повідомляє польська Iнформаційна агенція KAI. Він наголосив, що УГКЦ намагається «служити своїй нації і бути голосом тих, хто страждає, щоб казати правду про війну проти України, яка є "війною дезінформації"». «Через пропагандистські зусилля наших північних сусідів існує багато неправди у ЗМІ», – каже він.
     На його переконання, християни повинні сприяти миру і прагнути примирення, тому УГКЦ щодня молиться за мир в Україні. Глава Церкви зазначив, що молячись під час свого візиту до Польщі перед зображенням Богоматері на Ясній горі, яка є не тільки польською королевою, але й матір’ю України, він молився за мир у країні. А також за те, щоб ця агресія не поширилася на інші райони держави й не заторкнула польську націю. «Можна сказати, що ситуація в Україні в цей час охоплює і Європу. Тому незалежність України є питанням безпеки Європи та миру в Європейському Союзі», – наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ. Він додав, що Папа Франциск добре поінформований про те, що відбувається в Україні. Тому зустріч Понтифіка з Президентом Росії Володимиром Путіним, яка відбудеться сьогодні, 10 червня, – це «один із способів зупинити цю війну». «Я не знаю, як відбуватиметься ця розмова, але в листі до Святішого Отця я попросив його бути голосом жертв цієї війни та тих, хто страждає, як батька, який прагне захистити своїх дітей. Ми бачимо, що зараз як міжнародна дипломатія, так і міжнародне право не в змозі зупинити агресію. Проте ми, католики, вважаємо, що Святіший Отець, як послідовник Христа на землі, має особливу благодать Святого Духа, яка не допустить продовження цієї агресії та війни», – сказав Очільник УГКЦ.
     Єпископи Польщі та України: «Прагнемо разом дати відповідь експансії секуляризму та військовій агресії, яка йде зі Сходу» - «Ми прагнемо, аби справу у примиренні народів – польського й українського – було продовжено через конкретну співпрацю, взаємоповагу, розуміння і взаємну підтримку між представниками наших народів і Церков, аби в такий спосіб засвідчити єдність у різноманітті й дати відповідь експансії секуляризму та військовій агресії, яка йде зі Сходу». Про це йдеться у спільному Комунікаті за результатами зустрічі представників Католицької Церкви Польщі та України 9 червня 2015 р. Як зазначається в документі, цього року виповнюється десята річниця історичного моменту, коли у Варшаві та Львові – 19 і 25 червня 2005 р. – з нагоди Року Євхаристії єпископи Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви Польщі оприлюднили спільне пастирське послання з нагоди акту взаємного прощення і примирення. У посланні єпископи закликали піднятися вище політичних поглядів та історичних подій, вище релігійних обрядів та національностей – української й польської, аби на весь голос промовити слова: «Ми прощаємо і просимо прощення». «Висловлюємо велику надію на те, що програма, розроблена контактними групами між Римо-Католицькою Церквою Польщі, Українською Греко-Католицькою та Римо-Католицькою Церквою в Україні, реалізується в партнерстві між парафіями двох країн у прямих контактах, обміні візитами та пастирським досвідом», – йдеться в Комюніке. «Важливою справою також є прагнення справедливої реституції щодо церковного майна та врегулювання питань власності щодо святинь», – мовиться в документі.
     Першого дня візиту Глава Церкви, на запрошення о. Арнольда Храпковського, генерала Ордену паулінів, та о. Мар’яна Валігури, настоятеля паломницького місця «Ясна гора», взяв участь у спільній молитві за Боже милосердя для України. Як відомо, Єпископська Конференція Польщі з першої неділі Великого посту щоденно молиться до Чудотворної ікони Божої Матері про припинення військових дій на Донбасі.
     9 червня Блаженніший Святослав зустрівся з Архиєпископом Казимиром Ничем, Митрополитом Варшавським РКЦ. У розмові, що торкалася справ душпастирської опіки численних емігрантів з України, які опинилися у столиці Польщі, брав участь і владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько¬-Варшавський УГКЦ. Цього дня Блаженніший Святослав зустрівся і з редакторами Католицької інформаційної агенції Марціном Пшецішевським та Кшиштофом Томасіком. А також колишнім Міністром закордонних справ Польщі Адамом Ротфельдом, який запропонував створити в Перемишлянах, поблизу Львова, Міжнародній центр діалогу та зустрічей українсько¬польської молоді ім. Блаженного Омеляна Ковча. Перед щорічними зборами Капітули польсько¬-українського примирення відбулася зустріч із Послом України в Польщі Андрієм Дещицею та радниками посольства. У ході розмови учасники дійшли висновку, що необхідно обмінюватися інформацією та координувати дії між дипломатичними й церковними структурами за кордоном. Після зустрічі в посольстві Глави УГКЦ взяв участь у прес-¬брифінгу за участю польських і закордонних журналістів, яких цікавила позиція УГКЦ щодо несправедливої агресії Росії. Того самого дня у варшавських Лазенках Королівських Предстоятель Церкви взяв участь у церемонії вручення нагород Капітули польсько-¬українського примирення. Цьогорічним лауреатам роздано статуетки. Серед нагороджених був львівський історик Леонід Зашкільняк та посол Європейського Парламенту Павел Коваль, а також колектив українського інтернет-телебачення Hromadske TV  і редакція польського радіо Wнет. У заході брав участь Станіслав Будзік, Митрополит Люблінський РКЦ, Богдан Борусевіч, маршалок Сенату Польщі, Яцек Козловскі, воєвода Мазовєцький, та відомі діячі культури, суспільно¬-політичні активісти, політики, науковці та студенти. Потім Блаженніший Святослав провів нараду з Президією Єпископської Конференції Польщі за участю Станіслава Гондецького, Архиєпископа Познанського РКЦ, й Марека Єндрашевського, Архиєпископа Лодзького РКЦ, та єпископів Артура Мізінського, Секретаря Конференції Єпископату Польщі, і Мар’яна Роєка, єпископа Замойсько-Любачівської дієцезії. У зустрічі брали участь також Мєчислав Мокшицький, Архиєпископ Львівський РКЦ, Іван (Мартиняк), Архиєпископ Перемишльсько--Варшавський УГКЦ, і Василь (Тучапець), екзарх Харківський УГКЦ. За результатами зустрічі представники Католицької Церкви Польщі й України видали спільний Комунікат, в якому закликають до співпраці, взаємоповаги, розуміння і підтримки між українським та польським народами.
Під час візиту до Польщі Блаженніший Святослав звернув увагу на важливість спільного Пастирського послання про прощення та примирення від червня 2005 р. і підтвердив готовність УГКЦ до діалогу й співпраці з польським єпископатом…

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.