Thursday, June 4, 2015

ЛІТУРГІЙНІ РИЗИ

     Cвященник відправляє Божественну Літургію, він іде перед іконостас і відмовляє приписані молитви перед Царськими Дверми й іконами Спасителя та Богоматері. Отак священнослужитель приготовляє душу та серце до гідного відправлювання Божественної Літургії. По відмовленні приписа¬них молитов священник іде до захристії, де зодягається в святі ризи. Коли ж є з ним диякон, так і він має свої ризи. Наша Церква уживає пиш¬них риз в часі богослужень, щоб краще зазначити Божу велич, яку прославляємо богослужбами та викликати в приявних високе поняття про Бога, що Його величаємо публічним почитанням. Вже поганські народи уважали богопочитання дуже важним ділом. Їхні жреці мали особливіші одежі, як приносили жертви ідолам. Старо¬завітні, ізраїльські священники мали виразний Божий приказ, як мали вбиратися, коли приносили Богові жертву чи відправ¬ляли якесь богослужебне діло. Он як це описує нам Св. Пись¬мо: "І велів Мойсей приближитися Аронові і його синам... І надів на його хитон і підперезав його і покрив його верхньою ризою і накинув на його оплічник і підперезав його мережаною крайкою наплічника... І повісив на нім нагрудник... І наложив мітру на його голову і на мітру поклав посвячену золоту бляху так, як заповів Господь Мойсеєві". (Лев. 8, 6-9).  Так само поступила Христова Церква, відколи Христос осну¬вав її. Св. Єроним, Св. Епіфаній, Св. Іван Золотоустий і Св. Григорій Назіязенський виразно говорять, що священнослужи¬телі вживали осібних риз при відправлюванні Божественної Лі¬тургії від найдавніших часів. Церковні ризи відрізняються від звичайної одежі своїм призначенням, видом і барвами, хоч в початках християнства цер¬ковні ризи назагал бували білі. Згодом Церква приписала різ¬ні барви риз, щоб краще віддати значення празників.Наша Церква вживає оцих барв при відправлюванні різ¬них богослужень. Ці барви точно означені. Ніхто не може вживати таких барв у зазначені дні, які йому подобається... 
Тут слід придержуватися церковних приписів, що означують, які ризи треба вживати!!!
      Христова Церква не зміняє літургійних риз, бо старинність надає їм велику повагу та врочистість. Крім цього ризи дока¬зують,
                              що Церква не зміняється, але залишається така сама, як була в давніх часах, почавши від Христа... 
      Білі ризи: Священник вживає їх у неділі та Свята Христа, Його Матері і Святих Божих угодників і угодниць, що не були мучеником чи мученицями. Білі ризи пригадують і означа¬ють радість і врочистість. Священник вживає їх при похоронах і богослужбах за померших; панахида, парастас... Вони представляють смуток і біль. 
     Червоні ризи: Це барва крови. Священник вживає їх при похоронах і богослужбах за померших; панахида, парастас... Вони представляють смуток і біль, I уживає їх у свя¬та мучеників і мучениць.
     Фіолетні ризи: Наша Церква вживає їх у часі посту. 
     Zелені ризи: Церква вживає їх на Зелені Свята. 
     Християнське священство ділиться на три ступні: дияконат, священство й єпископство. От тому маємо потрійні ризи. Ко¬жен ступень має якісь особливіші ризи, що відрізнюють його від другого. Так маємо дияконські, єрейські й архиєрейські ризи. 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.