Friday, April 8, 2016

Папа оголосив загальноєвропейську збірку для гуманітарних потреб України

3 квітня 2016 року, у неділю Божого милосердя, Папа Франциск очолив Євхаристійне богослужіння на площі Святого Петра у Ватикані. Завершилося воно проказуванням молитви «Царице Неба», перед яким Глава Католицької Церкви звернувся із наступним закликом: «Цього дня, що є немовби серцем Святого року Милосердя, моя думка лине до всіх народів, найбільше спраглих примирення та миру. Зокрема, маю на увазі тут, у Європі, драму тих, хто переносить наслідки насильства в Україні: про тих, які перебувають на теренах, охоплених військовими діями, які вже викликали тисячі смертей, і про понад мільйон тих, хто були змушені покинути ці території з огляду на важку ситуацію, що й далі триває. Це, насамперед, стосується похилих віком осіб та дітей. Крім того, що я постійно супроводжую їх своїми думками та молитвою, я вирішив виступити з ініціативою гуманітарної підтримки на їхню користь. З цією метою у неділю, 24 квітня, в усіх католицьких церквах Європи буде проведено спеціальну збірку. Заохочую вірних приєднатися до цієї ініціативи своїми щедрими пожертвами. Цей жест милосердної любові, крім полегшення матеріальних страждань, має на меті висловити мою особисту та всієї Церкви близькість і солідарність. Висловлюю щире побажання, щоб це змогло допомогти без подальших зволікань сприянню мирові і пошані до права на цій землі, що зазнала дуже багато випробувань». Крім того, Святіший Отець пригадав, що наступного дня відзначатиметься Світовий день боротьби із застосуванням протипіхотних мін. «Дуже багато людей і надалі гинуть чи зазнають каліцтв через ці жахливі озброєння, а сміливі чоловіки та жінки ризикують життям, щоб розміновувати заміновані території», – сказав він, закликавши поновити зусилля, спрямовані на будування світу без мін.
    Блаженніший Святослав закликає вірних звернути увагу на діла милосердя щодо душі і щодо тіла…   Зазвичай Святі роки (їх ще називають Ювілейними) відбуваються в Католицькій Церкві кожні 25 років. Але бувають і Надзвичайні ювілеї, пов’язані з особливими датами церковної історії або ж присвячені особливим правдам віри, що їх Церква прагне наблизити до своїх вірних. Саме таким надзвичайним є нинішній Ювілейний рік, проголошений Папою Франциском. Він не відповідає хронологічному ритму церковного календаря і присвячений важливій правді християнського об’явлення – Божому милосердю. Пише у Посланні з нагоди Року Божого милосердя до духовенства та вірних Глава і Отець УГКЦ. Пригадуємо, Рік Божого милосердя розпочався 8 грудня 2015 року і триватиме до 26 листопада 2016 року. Як пояснює Глава Церкви, Ювілейний рік називають ще й Святим роком, бо він є стимулом та закликом до святості, який Церква скеровує до вірних: «Щоб цей заклик був якнайбільш дієвим, Церква у Святому році особливо наголошує на примиренні й наверненні, а отже - на таїнстві Покаяння, або Сповіді». Не менш важливим елементом цього Року, на думку Предстоятеля УГКЦ, є паломництва до римських базилік, всіх катедральних храмів та вибраних святинь і відпустових місць у кожній єпархії. Бо, як відомо, окремим святиням на час тривання Ювілею Вселенський Архиєрей уділяє особливі привілеї та духовні дари.

     Також, як зауважує в Посланні Блаженніший Святослав, добре було б щоб цього Року ми «новим поглядом і новим серцем прийняли радісне послання милосердя Божого, що його звіщає нам Боже Слово». «Як добре було б, якби ми дозволили, щоб ця благовість про Боже милосердя очищувала наші почуття і погляди, формувала наші думки й переконання, скеровувала наші прагнення та мотивації!», - переконаний він. «Цього Святого року ми бажали б, щоб душпастирі звернули особливу увагу на уділення згаданих Святих таїнств, зокрема Покаяння. У кожному храмі нехай буде визначено час упродовж дня, коли вірні зможуть без перешкод висповідатися. Священики мають охоче служити вірним у цьому таїнстві, пам’ятаючи, що саме в цій послузі найкраще проявляється душпастирська ревність священика», - рекомендує він. А вірних закликають приступати якомога частіше до Таїнства Покаяння. Особливо Блаженніший Святослав наголошує на тому, щоби кожен вірний звернув увагу на діла милосердя щодо душі (грішника навернути, невіжу навчити, в сумніві порадити, сумного потішити, кривду терпеливо зносити, образу прощати,за живих і мертвих молитися)  і щодо тіла (голодного нагодувати, спраглого напоїти, нагого зодягнути, подорожнього в дім прийняти, недужому послужити, ув’язненого відвідати, померлого похоронити). «У Святому році Божого милосердя слід просити в Господа ласки зміцнення нашої національної єдності через працю над внутрішньо українським примиренням і поєднанням. Нам слід пройти до кінця важкий, але визвольний шлях пізнання історичної правди, щоб звільнитися від накинених нам чужинцями штампів, від ідеологічних нашарувань та історичних стереотипів минулого. Водночас ми маємо плекати в собі такі громадянські чесноти, як повага одне до одного, пошанування гідності кожної без винятку людини, щирість і зичливість у взаєминах, щоб таким чином вибудовувати мости довіри і єднання всюди, де ворог намагається закладати вибухівку упереджень, недовіри й нетерпимості одне до одного», - наголошує Глава УГКЦ.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.