Friday, November 18, 2016

Папа Франциск прийняв Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава

У четвер, 10 листопада 2016 року, Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Блаженішого Святослава, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Главу УГКЦ, який цими днями перебуває в Римі, беручи участь у Пленарній асамблеї Папської ради сприяння єдності християн. Як Блаженніший Святослав розповів після цієї зустрічі в інтерв’ю для Радіо Ватикану, він, насамперед, представив Святішому Отцеві напрацювання Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувся на початку вересня, зокрема ті рішення і пропозиції, які стосуються компетенції Єпископа Рима. Було звернено увагу на те, що головна тема цього Синоду – дияконія, тобто соціальне служіння, була співзвучною з Ювілейним роком Божого милосердя, що стало нагодою підбити підсумки його переживання в УГКЦ. Ще однією темою, порушеною під час зустрічі, була участь УГКЦ в роботі Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між Католицькою і Православними Церквами, яка нині розглядає питання синодальності й першості. Відзначено, що досвід синодальності УГКЦ може бути цікавим та корисним і для Веселенької Церкви. Підкреслено теж, що в екуменічному діалозі УГКЦ бажає не просто бути присутньою, але бути активним учасником. Розповідаючи про те, як очолювана ним Церква свідчить Євангеліє в українському суспільстві, Блаженніший Святослав представив свій нещодавній візит до Краматорська, те, як виглядає життя людей у так званій «сірій зоні» й участь УГКЦ у здійсненні ініціативи «Папа для України». У цьому контексті Святіший Отець поділився враженням від нещодавніх апостольських подорожей до південного Кавказу, що дали змогу побачити ситуації, схожі до тих, які сьогодні переживає Україна, що ці явища не є якимось ізольованим фактом. За словами Глави УГКЦ, Папа запевнив, що має Україну у своєму серці та молиться за всіх її мешканців, уділяючи своє апостольське благословення.
12 листопада Блаженніший Святослав зустрівся з українським духовенством, яке душпастирює для громад УГКЦ в Австрії. Зустріч відбулася в рамках офіційного пастирського візиту Глави УГКЦ до Відня. На сьогоднішню розмову з Блаженнішим Святославом завітали священики, диякони та семінаристи, які перебувають в Австрії та опікуються українськими вірними за межами Батьківщини. Під час представлення священнослужителі розповіли про духовне життя громад, в яких душпастирюють, зокрема, українські осередки греко-католиків у Відні, Зальцбурзі, Граці, Лінці, Інсбруку та Клагенфурті. За останніми даними, в Австрії налічується близько шести тисяч українців-греко-католиків, які бодай два рази на рік відвідують Службу Божу. Хоча, як зазначає о. Олег Ковтун, сотрудник у храмі Святої Варвари, точну кількість українців, які перебувають на території Австрії, назвати важко. Особливо це стосується так званої старої генерації. В часи окупації Австрії російськими військами деякі наші земляки боялися визнати свою приналежність до української спільноти і через страх мусили називати себе австрійцями. Тому вже сьогодні частина їх нащадків не вважає себе українцями. Тему еміграції продовжує о. д-р Тарас Шагала, парох церкви Святої Варвари у Відні: «За останні роки до Австрії прибуло майже дві тисячі студентів. Заробітчан у нас мало через складні міграційні закони. Також тут проживають українці, які працюють у великих корпораціях та міжнародних концернах». Глава УГКЦ звернувся до священиків із закликом: «Зараз у нашої Греко-Католицької Церкви в Австрії є дуже нелегке завдання – завдання місійності Церкви. Всіх тих людей треба шукати, оскільки ми навіть не знаємо їх точної кількості». Блаженніший Святослав також наголосив на необхідності реструктуризації системи УГКЦ за межами України та оживленні Церкви, адже нова хвиля еміграції має свої духовні запити. «Якщо ми не будемо робити безпрецидентного руху за нашими людьми, - продовжив Глава УГКЦ, - то ми їх втратимо». На завершення Отець і Глава УГКЦ запропонував священикам розпочати переклад Катехизму «Христос – наша Пасха» на німецьку мову. «Це може стати ще одним хорошим інструментом у наших руках на шляху просвітлення українців в Австрії», - додав Блаженніший.
12 листопада Блаженніший Святослав і кардинал Шенборн, Архиєпископ Відня, Ординарій для католиків візантійського обряду в Австрії, очолили Божественну Літургію в головній католицькій святині Австрії – соборі Святого Стефана. Це Богослужіння стало завершальною подією у відзначенні 100-річного ювілею з часу перенесення мощів св. Йосафата (Кунцевича) до Відня. Цього суботнього вечора священнослужителі та вірні були об‘єднані спільною молитвою-проханням до Господа про спокій і мир у світі. «Ми молимося за мир у Сирії та за мир в Україні, де сьогодні, як і сто років тому, проливається кров», - сказав у своїй проповіді Предстоятель УГКЦ. Глава Української Греко-Католицької Церкви нагадав, що кардинал Шенборн був папським легатом в Україні в грудні 2014 року. «Ми тоді разом молилися за мир і були наживо (через телеміст) пов‘язані з містами на Сході України, де було чути постріли, - продовжив Блаженніший Святослав. - Кардинал потім звернувся до українського народу такими словами: “Ви не лише маєте обов’язок захищати свою країну, а це є ваше право захищати її”. Спасибі папському делегату за ці слова». Як зазначив Патріарх, Літургія візантійського обряду в соборі Святого Стефана відправляється з ініціативи самого кардинала. «Це означає, що Греко-Католицька і Римо-Католицька Церква йдуть одним шляхом, - наголосив Блаженніший Святослав. - Ісус хоче одної Церква. І це Католицька Церква, яка є вселенською». Особливим чином Предстоятель УГКЦ подякував Архиєпископові Відня за його служіння як Ординарія для вірних візантійського обряду в Австрії.  За словами Блаженнішого Святослава, він ще раз переконався, яким квітучим є життя греко-католиків в Австрії під патронатом кардинала Шенборна. Наприкінці кардинал звернувся до духовенства та громади: «Ця Божественна Літургія, яка сьогодні служилася тут, у катедрі Святого Стефана, дозволила нам усім досвідчити присутність живого Христа, що Він є посеред нас.  Це центр нашої віри, і це особливе пережиття дає нам запевнення, що мир є посеред нас, але одночасно ми молимося за мир земний».  

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.