Thursday, October 12, 2017

«Україна чекає на вас», ‒ Глава УГКЦ до Святішого Отця Франциска.

У Ватикані відбулася зустріч Предстоятелів Східних Католицьких Церков із Святішим Отцем Франциском. Блаженніший Святослав подякував Папі Римському за підтримку українського народу та відновив запрошення відвітати Україну. «Я хочу подякувати вам, Ваша Святосте, за підтримку та допомогу Україні. Нас відвідали два ваших посланці: спочатку кардинал П’єтро Паролін, Держсекретар Ватикану, а цього року – кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков. Тепер, Святіший Отче, діти очікують візиту свого батька», ‒ сказав Блаженніший Святослав. Глава і Отець УГКЦ наголосив, що Мінські домовленості не функціонують і політики сьогодні не знають, як припинити війну в Україні, однак «наш народ вірить, що ваш візит, як посланця миру, може зупинити війну». Папа Франциск запевнив Блаженнішого Святослава про свою підтримку України та розповів: «Перед іконою, котру ви мені колись подарували в Аргентині, я щоденно запалюю свічку за мир в Україні й молюся за припинення війни». 
«Я радий зустрітися сьогодні з вами, Главами і Отцями Східних Католицьких Церков, щоб розділити радощі та болі ввірених вашій душпастирській опіці вірних», – сказав Папа Франциск, вітаючи у понеділок, 9 жовтня 2017 року, Патріархів та Верховних Архиєпископів, між якими був також Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. У зустрічі взяли участь також Державний Секретар Святого Престолу та провід Конгрегації для Східних Церков. «Турбота про всі Церкви проявляється також і через ієрархічне сопричастя з Єпископом Риму, Наступником святого Петра. Саме бути Єпископом Риму є основою Петрового служіння, що є служінням проводу любові та в любові», – зазначив Папа Франциск, додаючи: «Я переконаний, що потрібно додати імпульсу та належно оцінити у Церкві зв’язок, що поєднує колегіальність та Петрову першість, щоби здійснювати “диякональну першість” як Servus servorum Dei (Слуга слуг Божих) ».
Святіший Отець пригадав, що серед завдань Наступника святого Петра є дбати про добрих єпископів у місцевих Церквах в усьому світі. «Тож прошу вас і ваші Синоди співпрацювати в цьому настільки важливому служінні, аби визначати мужів, придатних до цього служіння», – сказав Папа, запросивши учасників зустрічі до спілкування: «Тепер передаю слово вам і намагатимуся відповісти на ваші запитання». Тоді відбувся обмін думок щодо тем, які озвучив Святіший Отець. Пригадаємо, що Глави Східних Католицьких Церков прибули до Риму, аби взяти участь у пленарній зустрічі Конгрегації для Східних Церков, що збігається із відзначенням сторіччя цього ватиканського відомства.  

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.