Thursday, October 12, 2017

Блаженніший Святослав: «Коли ви лежите на ложі страждань - ви перебуваєте у Божій долоні»

З християнської точки зору, кожен із нас повинен співпереживати та співстраждати з хворою людиною, оскільки це є один із видів нашої любові до ближнього. Для цього потрібно насамперед довіритися Господу, який через труднощі в нашому житті закликає нас переосмислити свій життєвий шлях. Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерактивній програмі на «Живому ТБ», говорячи про завершення земного життя і паліативну допомогу. «Дуже важливо, щоб хворий та його близькі відчули солідарність Церкви і всього Божого люду, щоб у нашому болі і стражданні ми знали, що не є самі. Я хочу подякувати тим рідним і близьким, які співстраждають із членами своєї родини, які переживають біль своїх рідних. Ісус Христос навчає, що ми повинні любити ближнього. Тож співстраждати з ближнім ‒ це один із видів нашої любові», ‒ звернувся Глава УГКЦ до важкохворих людей і додав, що Господь є разом і з ними, усе в Його руках. «Відчуйте, що ваше життя є в руках Божих. Лежачи на своєму ложі страждань, ви перебуваєте у Божій долоні. Відкрийте Його батьківську опіку, Його любов до себе», ‒ закликав Блаженніший Святослав. На його думку, причиною багатьох страждань також є недбальство, коли не рідко в медичних закладах дивляться на хворого не як на пацієнта, а як на джерело прибутку. Така бездіяльність є подібною до евтаназії: люди, які покликані служити, просто не виконують своїх обов’язків. Також Предстоятель УГКЦ висловився щодо знеболювання для важкохворих: «Церква вважає знеболювання навіть за допомогою сильнодіючих препаратів морально оправданим». Однак деякі люди відмовляються від знеболювання і здатні терпіти сильний біль як покуту за гріхи. Проте Церква не заохочує до такого виду покути. «Тут потрібно поступати зріло і мудро. Самостійно не можна вирішувати про певний вид покути і умертвлення. Необхідно користати з поради духівника. З точки зору паліативної опіки і допомоги, не потрібно боятися пацієнтам прийняти такого виду допомогу, прийняти ті “інструменти”, які є доступними для стражденної людини», ‒ підкреслив Глава УГКЦ.
«Евтаназія завжди є вбивством» З християнської точки зору, евтаназія завжди є злочином, вбивством, оскільки ми прямо, свідомо і добровільно забираємо передчасно в людини її життя. Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерактивній програмі на «Живому ТБ» на тему «Дар життя» про завершення земного життя і паліативну допомогу.
Предстоятель відзначив, що дуже часто сучасне суспільство говорить про так звану допомогу при самогубстві, апелюючи до того, що людина просить дати їй препарати, які її вб'ють, щоб припинити її страждання. «Гадаю, сьогодні медицина має багато препаратів, які можуть полегшити страждання людини. Дуже часто прохання про самогубство, про яке ми чуємо, це є криком душі, відчаю, криком людини, яка просто потребує допомоги...» – сказав Глава Церкви. За його словами, Церква не вважає евтаназію актом милосердя до важкохворого. «Термін «евтаназія» означає «солодка смерть». Евтаназія відома ще з римських часів, як можна легко померти без зайвих страждань. Папа Іван Павло ІІ називав евтаназію «фальшивим милосердям». А з моральної точки зору, це вбивство, коли ми свідомо і добровільно штучно припиняємо людське життя», – переконує Глава УГКЦ. «Той, хто пропагує такі вчинки, може знайти багато виправдань і мотивацій. Але з християнської точки зору, евтаназія завжди є злочином, вбивством, оскільки ми прямо, свідомо і добровільно забираємо передчасно в людини її життя», – підкреслив Блаженніший Святослав.    

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.