Friday, October 20, 2017

Глава УГКЦ у Римі вручив Нагороди примирення Капітули польсько-українського поєднання.

  12 жовтня у каплиці Української папської колегії Святого Йосафата відбулася урочиста церемонія вручення відзнаки Капітули польсько-українського поєднання. Розпочалося святкове дійство привітанням ректора колегії о. Луїса Касьяно, ЧСВВ, учасників урочистості – Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, кардинала Леонардо Сандрі, Архиєпископа Циріла Василя, представників дипломатичного корпусу України і Польщі, представників радіо Ватикану та всіх гостей.
     Після слів привітання ректора Блаженніший Святослав очолив молитву чотирма мовами – українською, польською, італійською та англійською. У зверненні до присутніх Предстоятель УГКЦ зазначив, що тридцять років тому в Римі представники Синоду УГКЦ та Польської Єпископської Конференції не лише підписали Декларацію про взаємне прощення, а й розпочали духовний шлях примирення між двома народами. Блаженніший Святослав, зокрема, підкреслив величезний внесок у цей процес святого папи Івана Павла ІІ. Після цього відбулося саме вручення нагород-статуеток, що зображають дві квітки: мак і волошку. Вони символізують український і польський народи. Цієї нагороди вдостоїлися Конгрегація для Східних Церков та три секції радіо Ватикану – українська, польська і словацька. Конгрегація для Східних Церков нагороджена за підтримку цінностей, що об’єднують народи для побудови спільного майбутнього, у гармонії зі словами св. Івана Павла ІІ: «Нехай завдяки очищенню історичної пам’яті всі будуть готові вище ставити те, що єднає, ніж те, що роз’єднує, щоб разом будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, на братній співпраці та автентичній солідарності»». Редакція Ватиканського радіо (польська, українська та словацька секції) нагороджена за об’єктивну передачу інформації і за пропагування міжкультурного діалогу в Центрально-Східній Європі, перемагаючи стереотипи та взаємні упередження.
      Глава УГКЦ: «Треба, щоб справа українсько-польського примирення стала частиною християнської культури Польщі і України» У неділю, 15 жовтня, у Києві відбулося урочисте відкриття вулиці Івана Павла ІІ. Відкриттю передувала Свята Меса в костелі Святого Миколая (вул. Велика Васильківська, 75), яку з владикою Віталієм Кривіцьким, Єпископом Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні, та владикою Михайлом (Колтуном), Єпархом Сокальсько-Жовківським УГКЦ, відслужив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. У святковій події взяли участь: Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, представники Польського сейму, Надзвичайний і Повноважний посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч, українські політики, представники влади та громадські діячі. «Сьогодні є визначна подія, тому що одна з вулиць названа іменем святого папи Івана Павла ІІ. Хочу побажати всім киянам не просто ходити вулицею Івана Павла ІІ, а йти дорогою, яку він нам вказав», − зазначив Глава Церкви.
     Блаженніший Святослав наголосив на тому, який важливий внесок зробив папа Іван Павло ІІ для народів Європи: «Його названо найбільшим гуманістом ХХ століття, бо він, утверджуючи гідність кожної людської особи, валив мури, які роз’єднували тодішню Європу. Він будував єдність між країнами та народами. Зокрема до свого польського народу одного разу сказав такі слова: “Не бійтеся!” Мій попередник Блаженніший Любомир повторив ті самі слова 1 грудня 2013 року до українців на Майдані: “Не бійтеся!”»
      Глава УГКЦ розповів, що Іван Павло ІІ відомий як той, хто повалив Берлінський мур, хто завдяки своїй ідеї про мир між європейськими народами став батьком сучасної оновленої Європи. «Ми знаємо, що він був першим папою-слов’янином, першим папою-поляком, а ще великим даром не тільки для польського, а й для українського народу», − сказав Блаженніший Святослав.
     Предстоятель УГКЦ зауважив, що не випадково цими днями Іван Павло ІІ у Римі урочисто був проголошений покровителем українсько-польського примирення, і нагадав про перший акт примирення між польським і українським єпископатом. «Саме цими днями ми відзначаємо тридцяту річницю акту примирення між польським і українським єпископатом, який відбувся напередодні підготовки тисячоліття Хрещення Русі-України в Римі.
     Адже тоді вперше єпископи УГКЦ і Польської Єпископської Конференції попросили один в одного прощення за ті кривди, які поляки і українці нанесли один одному упродовж ХХ століття», − сказав Глава УГКЦ. «З висоти тридцяти років ми відчуваємо, що замало підписати гарну декларацію. Треба, щоб справа примирення між польським і українським народом стала частиною християнської культури Польщі і України. Нехай це свято стане ще одним кроком для того, щоб цей “бальзам прощення” − уділеного і отриманого − очистив нашу національну пам’ять, звільнив нас від ран минулого і дозволив нам разом далі рухатися у спільне, мирне і об’єднане майбутнє»,

 підкреслив Блаженніший Святослав.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.