Thursday, December 18, 2014

ОСОБЛИВОСТІ СВЯТКОВОГО ЗАСТІЛЛЯ АБО ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЩЕДРОГО СТОЛУ

Леся БАЛУЦЬКА

Зазвичай, матеріали щодо того, як привести себе у форму після численних святкувань
з’являються вже за довго до того, як ці святкування власне почнуться. Адже, знаючи ширину новорічного, а далі різдвяного столу, не кажучи уже про наступні Старий-Новий рік та Йордан, вочевидь, розпочинати підготовку до традиційних, святкових застільних посиденьок варто починати заздалегідь. Адже святкове перенасичення, у підсумку, здатне тривати значне довше, аніж самі свята. І тоді виникає запитання, чи це було того варте? Чи не краще було пройнятися глибиною духовного змісту зимових свят і закцентувати увагу саме на цьому, аніж на чуттєвих насолодах? Так, саме такі докори сумління мучать уже тоді, як свята позаду, а попереду – зайві кілограми, похмільне самопочуття та загострення шлункових хвороб. Даруйте за песимізм, але дуже часто саме так і є. Свята позаду, а від них залишилося не стільки емоційне піднесення, скільки надлишків від спожитого та випитого. Підготуватися до свят допомагає дотримання Різдвяного посту. І не лише з точки зору обмеження в певних видах страв чи напоїв, але й з огляду на відповідне духовне очищення, проходження підготовчого процесу до великого святкування – народження Спасителя світу й настання нового періоду в житті – прихід Нового року. Якщо повноцінно заглибитися у значення різдвяного посту й спробувати його пережити, із дотриманням елементарних речей для користі душі та тіла, тоді й численні зимові свята можна буде провести, перебуваючи все на тій же хвилі емоційного піднесення та умиротворення. Принаймні частково, наскільки вдасться. Відтак, це допоможе не впадати у протилежну крайність із початком святкувань, мовляв, піст закінчився, рік тяжкий минув, можна дозволити собі «відірватися» на повну. При чому неодноразово, а періодично, охоплюючи всі численні зимові свята. Перебуваючи у стані поміркованості напередодні Різдвяних свят, існує можливість, що саме такий настрій превалюватиме й під час самого святкування. Звісно, що кожна людина знає особливості свого організму й можливі відповідні реакції на споживання тієї чи іншої їжі, а також напоїв, переважно алкогольних. Відтак, найкращою підготовкою до свят буде зберігання у всьому золотої середини : без виснаження упродовж посту і без крайнього відхилення у протилежний бік під час святкування. Варто пам’ятати, що якщо у передріздвяний час організм обмежувався у споживанні м’ясної та жирної їжі, то його не варто різко обтяжувати такими стравами одразу ж після завершення посту. Те ж саме стосується споживання алкоголю. За годину перед застіллям слід випивати склянку води для сприяння травленню, а от впродовж трапези не варто пити багато рідини, аби не розбавляти шлунковий сік та не перешкоджати травленню. Акцент варто робити на простих стравах і щонайголовніше, не змішувати на раз у шлунку під час одного прийому їжі усе видове різноманіття святкового столу. Трапезу найкраще розділити на частини, між якими варто робити паузи: спілкуватися, виходити на прогулянки чи колядувати.
     Побутує думка, що якщо перед Новорічними та Різдвяними святами дотримуватися жорсткої дієти, то спожите під час свят не зашкодить і не виллється, ані у зайві кілограми, ані у розлади травлення, адже організм, певним чином, розвантажений. Така думка є відверто хибною. Навпаки, чи не найбільшу кількість зайвих кілограмів людина набирає тоді, коли після суворого обмеження в харчуванні нарешті дозволяє собі їсти усе підряд в необмеженій кількості. Організм, який перебув у стані стресу, коли його майже не годували, з подвійною інтенсивністю буде накопичувати енергію, а відтак і жири про всяк випадок, якщо його знову почнуть недогодовувати. Таким чином, людина набирає значну більшу кількість кілограм, аніж раніше. Але не лише у зайвій вазі справа. Як відомо, найбільша кількість розладів шлунково-кишкового тракту фіксується лікарями саме під час і після інтенсивних святкувань, як от, наприклад, зимових. Надто, якщо люди перед тим суворо постяться, а під час новорічного та різдвяного застілля «відриваються» і ні в чому собі не відмовляють. Шлунок, підшлункова, жовчний, печінка, кишківник, усі ці органи, що беруть участь у процесі травлення, переробки та засвоєння їжі отримують, після порівняного відпочинку, непідйомний пласт роботи і часто можуть не справитися. Тому, без фанатизму : як перед святами, так і під час них. Зрештою, українська гостинність справді немає меж. Це частина святкових традицій. Якщо родина велика і потрібно відвідати кожного, а далі і в себе гостей прийняти, то варто, окрім основного місця перебування гостей – за святковим столом, вносити різноманіття до звичного застілля. Після короткої трапези – виходити на вулицю, спілкуватися, грати в сніжки, якщо буде сніжок, далі колядувати, словом, робити щось таке, що відволікає від трапези. Зрештою, у більшості варіантів усе так і відбувається, однак, судячи із кількості скарг на зайві кілограми та глибоке похмілля, не кажучи вже про погіршення фізичного стану одразу після свят, складається враження, що вони справді перетворюються в культ їжі.  Аби такого не сталося, очевидно, що варто думати про гармонізацію фізичного і духовного й від цього відштовхуватися під час довгожданих Новорічно-Різдвяних свят. Якщо, все ж таки, в силу різних причин не вдалося убезпечитися від бурхливого святкування, а «пост застільний» синдром уже ламається у двері, існує кілька простих правил, як відновити добре самопочуття після щедрого святкування.
     Тут важливо знову не впадати у крайнощі і не влаштовувати собі нещадні розвантажувальні дні на воді та чаях. Звісно, іноді стан організму тільки такого і потребує, щонайменше півдня-день, одначе, пересилювати і знову виснажувати свій організм заборонами не варто. Найкраще злегка обмежитися від надмірного споживання важкої їжі тваринного походження, жирів, від смажених страв та салатів до складу яких входять майонез, соус чи інші висококалорійні заправки. Щодо води і трав’яних чаїв, то їхню кількість слід таки збільшити, адже як чиста вода, так і трав’яний чай, а також зелений чай, здатні виводити токсини з організму і сприяти доброму травленню. Повноцінний здоровий сон також допоможе якнайшвидше прийти до тями після відпочинкових, одначе, таких втомливих святкових днів. Тепла ванна, прохолодний душ, відвідування басейну, інші водні процедури дозволять збадьоритися й змити водою залишки від неочікуваних наслідків застілля. І щонайголовніше – прогулянки на свіжому повітрі – незмінюваний чинник повернення до нормального самопочуття. Зрештою, цей комплекс порад можна використовувати у щоденному вжитку і хтозна, можливо саме такий поміркований раціон допоможе втриматися в добрій формі у ці спокусливі святкові дні щедрого застілля.    

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.