Thursday, March 3, 2016

Мовчазна зустріч спонукала до діл милосердя!

У цьому році Божого Mилосердя ми звертаємо особливу увагу на діла милосердя, їх ще можемо назвати: Заповіді милосердя. Це короткий дороговказ для кожного з нас, щоб прояснити нам, що конкретно маємо робити, щоб було можливим спільне наше життя у злагоді та любові. Діла милосердя – це той мінімум наших добрих вчинків, який може зняти напруженість віносин, може віновити добрі стосунки, дати надію на покращення. Діла милосердя залишають слід милосердя на серці людини і породжують в інших бажання чинити їх. Коли милосердна людина зустрічається із грішником, тоді його заспана совість прокидається і той, хто перебував запліпленим у темноті, починає шукати світло. Саме цей пошук світла – правдивої істини – може дати людині відповідь на її душевні потреби. Може прояснити ціль життя людини! Зустріч між Милосердям Божим і грішником. Митар Закхей шукав щастя у матеріальних достатках і високому соціальному становищі в очах “сильних світу цього”, все ж щось йому бракувало. Зустрівшись із Христом, він прежив те, що заповнило його духовну пустоту і витіснило жадобу: власного збагачення, обманилового прибутку, вивещення перед іншими, нехтуванням власним народом. Грішник вирішив змінити життя і в дуже показний спосіб, тобто в ділах милосердя...  Cкривджених потішити і убогим подати милостиню. А Закхей устав і до Господа промовив: “Господи, ось половину майна свого даю вбогим, а коли чимсь когось і покривдив, поверну вчетверо.” Як бачимо, зустріч із Милосердним Христом спонукала до скупого егоїста стати милосердним доброчинцем...

      А все через простий жест доброти: Прийшовши на те місце, Ісус глянув угору і сказав до нього: “Закхею, притьмом злізай, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі.” Ісус найшов для для нього час і радо захотів бути в його домі. Чи він дорікав грішнику? Сварив і соромив його? Висміював і принижував його? Осуджував і звинував його? Мовчання і погляд милосердя! А ще можемо зауважити, що Ісус терпів за нього, адже звинувачували його: Всі, бачивши те, заходилися нарікати та й казали: “До чоловіка грішника зайшов у гостину.” Cповнімось добрим прикладом Спасителя і спішімо зустрітися із грішниками, щоб дозволити Богові через нас заповнити їхню пустоту Божим Милосердям.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.