Thursday, March 3, 2016

«Екуменізм – це не єднання задля спільного ворога, а єднання в ім'я єдиного Бога»

Перебуваючи з робочим візитом у Римі, сьогодні вранці Блаженніший Святослав провів прес-конференцію для представників різних міжнародних видань. Зустріч відбулася у відповідь на високий рівень зацікавлення західної преси темою України у світлі Гаванської декларації та, зокрема, коментаря Святішого Отця про його стосунки з Главою УГКЦ. На зустрічі із журналістами Блаженніший Святослав наголосив на необхідності практичного екуменізму, побудованого на діалозі та спільному пошуку правди і справедливості. Пояснюючи реакцію своїх вірних на Спільну декларацію Папи Франциска та Патріарха Кирила, Предстоятель УГКЦ зазначає: «Для українського народу екуменізм не є теорією. Український народ завжди з великою увагою, незалежно від конфесійної приналежності, прислухається до голосу Святішого Отця, однак для нас також важливо бути почутими Його Святістю». На шляху екуменічного діалогу, важливо «визволити релігію від політики». «Екуменізм – це не єднання задля спільного ворога, а єднання в ім'я єдиного Бога», – відзначає Блаженніший Святослав. На його переконання, немає жодних підстав вважати УГКЦ перешкодою в екуменічному діалозі: «Наша Церква впродовж століть свідчить, що єдність зі Святішим Отцем не тільки не позбавляє східної ідентичності, а й допомагає відкрити універсальні цінності Вселенської Церкви, вийти за межі власної провінційності та вузьке коло національної приналежності. Одночасно присутність Східних Церков у великій родині Вселенської Церкви робить її багатою та універсальною». Відповідаючи на запитання журналістів «про відомі тепер уже всьому світу дружні стосунки Папи та Глави УГКЦ ще з часів їхнього служіння в Аргентині» (після інтерв’ю Папи Франциска на борту літака в дорозі з Мексики до Рима), Блаженніший Святослав зізнався: «Я був приємно зворушений словами Святішого Отця стосовно мене. Знаючи про його щирість та відкритість, у моїх стосунках з ним бажаю бути голосом моєї пастви, її почуттів і навіть сумнівів».
      Блаженніший Святослав узяв участь в Екуменічній молитві за закатованих та загиблих політичних в’язнів у cоборі Cвятого Віта в Празі.    У своєму слові Предстоятель зауважив, що в цій молитві згадують про десять мільйонів українців, убитих штучним голодом у часи Сталіна в Україні в 1932-1933 роках. Цей штучний голод українці називають Голодомором. А міжнародна спільнота називає його Геноцидом українського народу. «Також у цій молитві хочу згадати 70-ту річницю насильницької ліквідації Української Греко-Католицької Церкви в колишньому Радянському Союзі. 8 березня цього року минає 70 років від так званого Львівського псевдособору. Цей псевдособор став початком хресної дороги для митрополита Йосифа Сліпого і сімох єпископів Української Греко-Католицької Церкви», – розповів Блаженніший Святослав. Глава Церкви відзначив, що на час ліквідації наша Церква у 1946 році налічувала близько трьох тисяч священиків, сотні монастирів, три духовні семінарії і одну Богословську академію. «Усе було знищено і Церква перейшла в підпілля. Близько 800 священиків було насильно приєднано до московського православія, як і всі храми нашої Церкви. Тільки в 40-х роках і тільки із Західної України було депортовано близько мільйона людей до Сибіру. Цей псевдособор став початком нищення УГКЦ у Чехословаччині, Польщі, Румунії, Угорщині та в інших країнах, які потрапили під радянське поневолення», – сказав Глава УГКЦ. «У цій Молитві, – додав Блаженніший Святослав, – я хочу згадати всіх: православних, протестантів, римо-католиків, євреїв і мусульман, які зазнали репресій від комуністичного тоталітарного режиму. Але цілий народ, народ який визнає своєю вірою іслам, був депортований зі своєї землі. Цей народ - кримські татари». «За всіх них сьогодні лунає наша молитва до Богородиці», – сказав Предстоятель УГКЦ.
     Блаженніший Святослав: «Багато українців зжилися з гріхом корупції і вже не відчувають його тяжкості»    УГКЦ хоче боротися з явищем корупції в Україні не канонічними санкціями, а передусім у форматі Таїнства Сповіді.  Про це сказав Блаженніший Святослав в інтерв’ю журналу «Фокус», відповідаючи на таке запитання журналіста: «Патріарх УПЦ КП Філарет говорив, що не буде причащати хабарників. Як ви ставитеся до таких ініціатив?» «Корупція – це тяжкий гріх, – зауважив Блаженніший Святослав. – Якщо людина постійно робить його і не кається, який тоді сенс у сповіді? Щоб сповідатися, спочатку потрібно покаятися і вирішити більше не повторювати гріховних дій. Той, хто свідомо і добровільно відмовляється покаятися в гріху корупції, не зможе отримати відпущення своїх гріхів і причаститися. На жаль, багато українців зжилися з цим гріхом і вже не відчувають його тяжкості». «Ви ніколи не дасте своїм дітям зіпсованої їжі, адже вона може завдати шкоди їхньому здоров'ю. Корупція якраз і є такою їжею. Допускаючи корупцію, ми тим самим даємо своїм дітям зіпсоване суспільство. Кожен із нас повинен відчути відповідальність за це»         

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.