Friday, August 19, 2016

Не бороніть їм приходити до Мене…

     Дослівне, буквальне значення цього уривка може бути таким: учні забороняли дітям приходити до Ісуса, можливо, побачивши Його втому від безперервного служіння. Прагнули таким чином забезпечити Йому хоч би декілька хвилин відпочинку. Що, однак, сьогодні для мене можуть означати ці слова: Не бороніть їм приходити до Мене…?  Грецьке слово колио означає не так «забороняти», як «заважати», «чинити перешкоди», «зупиняти», «бути перешкодою». Яким чином я є перешкодою, щоби хтось, кого можна назвати «дитиною» (може, це початківець у християнстві або людина в пошуках), потрапив до Ісуса? Гадаю, що я насправді стаю перешкодою, коли називаюсь учнем Ісуса, а не живу згідно з цим іменем. Коли інших заохочую молитись, а сам не молюся; заохочую читати Слово Боже, а сам не читаю; коли можу допомогти ближньому, а не допомагаю. Тоді я перетворююсь на перешкоду іншим на шляху до Спасителя.
     В Послання Святого Апостола Павла часто християнське життя порівнюється до серйозної боротьби. Боротьби, де нагородою є життя вічне, боротьби в якій не можна керуватися душевним комфортом, затишком, компромісом, лише спасінням власної душі. Тому духовне життя це зовсім не веселі «пригоди з Господом Ісусиком». В Євангелії слова Ісуса підтверджують цю правду з усією силою: «Гадаєте, що я прийшов мир дати на землі? Ні бо, кажу вам, – але розділ. 52 Віднині бо в одній хаті, де п'ятеро, і ті будуть розділені: троє проти двох і двоє проти трьох. 53 Будуть розділені: батько проти сина й син проти батька; мати проти дочки й дочка проти матері, свекруха проти невістки й невістка проти свекрухи.» Чекає нас серйозна реорганізація наших цінностей. Як було за часів Ісуса, так і сьогодні серйозною перешкодою до виконання волі Божої є прив’язаність до власної родини, до обтертих віками звичаїв, до певного «ідеалу», якого не можна зруйнувати: – Ніколи не супереч матусі. – Ти відповідальна за настрій татка і мамки. – Зроби, як каже бабця. – Завжди будь близько, далеко не їдь ніколи. – Чоловік почекає, спершу – матір! – Ми краще знаємо, у нас більше досвіду.  Подібні поради справді створюють велику стіну, через яку важко чути голос Бога!
Господь наказав шанувати батьків, а слухатися…                           слухатися Господь наказував Його самого:


                                                   Слухай Ізраїлю, Господь Бог Твій, Господь Єдиний.         (Не поплутай першу заповідь з четвертою!..)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.