Friday, February 17, 2017

«Загроза з боку Росії, як і раніше, існує», або Чи актуальна ще Фатіма?

«Самого посвячення Росії замало. Богу потрібні наші молитви, жертви, практика богослужіння п’яти перших субот місяця.                        Бо без цього - як виразно вказала Матір Божа - помилки Росії будуть поширюватися».
Фатімські об’явлення почалися майже 100 років тому. Чи їхнє послання ще актуальне? - Воно буде актуальне, доки існуватиме світ. Марія нічого нового не придумала, лише нагадала те, про що світ забуває: про необхідність навернення, покаяння, молитви. А якщо за дорученням Неба Вона наголошувала на культі свого Непорочного Серця, то значить, сьогодні він насправді необхідний світу. Якщо Матір Божа як мати каже про серце, то очевидно, сучасний світ утратив те, що пов’язане з серцем: любов, співчуття, пробачення. Суттю послання Фатіми є культ Непорочного Серця Марії - не відокремлений, а в тісному зв’язку з ушануванням Пресвятого Серця Ісуса. У моєму рідному домі, як і в багатьох інших домах, висіли образи цих двох сердець. Колись світ їх шанував, а потім забув про це, і тепер він… ніби без серця.
- Марія у Фатімі заповідала навернення Росії. Чи це тільки повинно статися, чи це вже сталося, коли на початку 90‑х років розпався СРСР?          - До кінця, ймовірно, ніколи не довідаємося.
     Але ми знаємо, що Богоматір уже під час першого об’явлення в 1917 році говорила про присвячення Росії її Непорочному Серцю…
- …а це вже сталося. - Так, 25 березня 1984 р. це зробив св. Йоан Павло II. Не лунало тоді слово «Росія», але йшлося про пригноблені слов’янські народи… Сестра Лусія підтвердила, що це було посвячення, про яке говорила Матір Божа. Потім статуя Фатімської Богоматері була встановлена на Червоній площі, почалася перебудова - це можна вважати за якесь навернення. Але самого посвячення Росії замало. Богу потрібні наші молитви, жертви, практика молебню п’яти перших субот місяця. Бо без цього - як виразно вказала Матір Божа - помилки Росії будуть поширюватися.
- Зараз маємо війну в Україні. Я так розумію, що богослужіння п’яти перших субот місяця - це різновид духовної боротьби за мир. - Так, звісно. Я не хочу вдаватися у велику політику, але загроза з боку Росії, як і раніше, існує. Якщо миру й надалі немає, це означає, що замало молитви, покути. Послання Фатіми - це не послання про катастрофу. Навпаки: це послання надії - ми можемо навіть запобігти війні, але потрібні наполегливість і молитва.
- А конкретно, що саме потрібно? - Перше - це виконання умов молебню перших п’яти субот місяця. П’ять субот, як винагорода за п’ять гріхів проти Непорочного Серця Марії: за богохульства щодо Її непорочного зачаття, Її дівоцтва, Її божественного материнства (коли Марію визнають лише як матір людини), за прищеплення байдужості, зневаги або навіть ненависті до Матері Божої, а п’ятий гріх - образа Марії в Її іконах, скульптурах, зображеннях. Служба складається з чотирьох частин: перша - сповідь, друга - Святе Причастя, третя - Розарій (одна частина), четверта - 15‑хвилинні роздуми в тиші над таємницями Розарію, тобто спроба зрозуміти, що відчувала Мати Божа, коли переживала ці таємниці. І всі ці елементи мають бути пожертвувані в дусі відшкодування за провини, без додавання інших намірів.

Крім того, Марія у Фатімі закликає до постійного навернення, до щоденної молитви на Розарії. Якщо Вона вимагає цього від дітей, то тим більше ми, дорослі, повинні поставитися до цього з відповідальністю. Це повинна бути молитва за навернення грішників та мир в усьому світі. Видіння пекла було для дітей Фатіми таким страшним, що вони могли б померти, якби не їхня попередня зустрічі із Марією, тобто з самим Небом. Вони зрозуміли, що потрібно покутувати не тільки за свої власні гріхи, а й за навернення світу. Вони були спроможні взяти на себе навіть такі умертвіння, яких Матір Божа від них не хотіла. Так вони перейнялися цим закликом. 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.