Friday, March 10, 2017

«Без молитви немає справжнього посту»

Ми живемо в час Великого посту. Це є момент, унікальна нагода, коли Церква запрошує нас пережити особисту зустріч з живим Христом. На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, що в Києві, відчуваємо свіжість віри ранньої Апостольської Церкви. Ми чуємо про зустріч трьох осіб з Ісусом Христом... Aби ми зрозуміли, ким є Христос. Христос є той, хто дає можливість людині зустріти живого Бога.
«Прийди і подивись». «Ці слова, – каже Предстоятель, – і сьогодні звертає Вселенська апостольська Церква до кожної людини. Думаю, що кожен з нас є часто подібний до Вартоломея, який шукає… Кожна людина, людина доброї волі прагне пізнати правду, істину, прагне справедливості, миру, любові, усього того, шо ми називаємо справжнім щастям. Але все це можна знайти лише тоді, коли особисто зустрінемо живого Бога, живого Сина Божого». За словами проповідника слова Божого, сьогодні кожен з нас має можливість пережити ту саму унікальну зустріч, до якої запрошує нас Христова Церква. «Ми живемо в час Великого посту. Це є момент, унікальна нагода, коли Церква запрошує нас пережити особисту зустріч з живим Христом. Перша умова для такої зустрічі, і спосіб, як її пережити, – це є молитва. Ми знаємо, що без молитви немає справжнього посту. Молитва – це є момент особистого діалогу між мною і Богом, до якого я промовляю, і моментом, коли святий Господь мені відповідає», – просить застановитися вірних Глава Церкви.
«Прийди і подивись». «Ці слова, –  каже Блаженніший Святослав, –  У цій боротьбі Христова Церква захищала можливість зустріти живого Бога для нас сьогодні. Можливість у церковній спільноті не лише почути про Бога, не лише почути про Його слово, а й побачити Його у святих іконах. Тому сьогодні Христова Церква пишається даром богоодкровенних ікон». «Хочу побажати вам, аби шлях Великого посту для кожного з вас був шляхом зустрічі живого Бога. Щоб на ваших житейських дорогах ви завжди шукали перш за все Його, Його єдиного, Його жаданого. Я бажаю дару зустрічі з ним. А в нашій Церкві ми зробимо все для того, щоби вона відбулася», – побажав Глава УГКЦ усім вірним і людям доброї волі.     
-  Під час посту батьки можуть виховувати дітей. Скажімо, заохочувати їсти менше солодощів.
-  У пості вірних заохочується до стримання від вживання м’яса. Однак хворій особі ніхто не може заборонити споживати те, що їй призначив їсти дієтолог, лікар.
-  Не потрібно робити культу з посту. Хтось може бути на всіх пісних богослужіннях, але, скажімо, за весь піст не зателефонувати своїм батькам. Тоді що це за благочестя?
-  Піст повинен пом’якшити серце на покаяння, а не бути олімпійським змаганням – стриматися від м’яса.
-  Піст не робить чудес, а є одним із засобів укріплення духу.
-  Люди в пості можуть ставити перед собою певні завдання.
-  Піст – найкращий час для того, щоб зробити ревізію і зрозуміти, що ми маємо змінити у своєму ставленні до Бога.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.