Thursday, May 7, 2015

"РОСІЯ ПІДЕ ДО КІНЦЯ": ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД ПУТІНА НА ДОНБАСІ???

      Російський президент Володимир Путін заявив, що не шкодує про анексію Криму і
"повернення" півострова до складу Російської Федерації. Причому він зазначив, що "Росія піде до кінця", захищаючи свої інтереси: "Я не знаю, які ви будете захищати інтереси, але ми, захищаючи наші, підемо до кінця. І це надзвичайно важлива річ". Також свої дії російський лідер вважає "елементом історичної справедливості". "Не тому, що ми хочемо щось вкусити, урвати. І навіть не тому, що Крим має стратегічне значення у Причорномор'ї. А тому, що це елемент історичної справедливості. Вважаю, що ми вчинили правильно, і я ні про що не шкодую", - заявив Путін. Експерти, коментуючи, що може стояти за словами "йти до кінця, захищаючи свої інтереси" в розумінні Путіна, зазначили, що Україні потрібно готуватися до всього, в тому числі можливого наступу бойовиків і російських військ на Донбасі. Про що також заявляв і лідер фракції "Блок Петра Порошенко", народний депутат Юрій Луценко, оцінив ймовірність відновлення боїв на Донбасі в 80%. За словами Луценка, війська терористів наведені в найбільшу готовність за весь період конфлікту на сході України, а за даними розвідки, що бойовики готуються до наступу. Хоча, слід зазначити, не всі експерти оцінюють ймовірність наступу як високу, відзначаючи, що при всій неадекватності російського лідера на масштабну атаку проти України він навряд чи піде.
     Експерт з проблем міжнародної безпеки, політолог Євген Жеребецький:      Наші "чергові спікери" (Парубій, Луценко і т. д.) час від часу говорять, що готується напад Росії або бойовиків, і що нам кінець. Якщо в країні бардак (ніхто не ловить і не карає тих, хто розстрілював людей на Майдані, і всі колишні "беркутівці" і злочинці на кордоні в Харкові витворяють незрозуміло що), то необхідно якось відвернути увагу громадськості. Люди починають переживати через те, що завтра на їх країну можуть напасти, а все інше залишається без уваги. Це нагадує притчу про хлопчика, який весь час кричав: "Вовки! Вовки!" Це ж роблять зараз наші спікери. В принципі, їх можна зрозуміти: немає особливих успіхів у боротьбі з корупцією, блокування рахунків представників попередньої влади, на переговорах з МВФ і ЄС нам прямо вказують на нашу бездіяльність. А раз так, то треба показати: мовляв, коли йде війна, яка там боротьба з корупцією! Так що ці заяви носять ритуальний характер. Якби я був, наприклад, міністром, навіщо б я лякав все суспільство панічними настроями - "все, нам кінець, і перемогти, ми не можемо"? Я б просто підвищував обороноздатність країни, мобілізував б колишніх працівників спецслужб - робив би все можливе, не рекламуючи цього.
     Що стосується Путіна, то його заява адресована західному світу: НАТО, Євросоюзу й усім ворогам "єдиної і неподільної". Таким чином, Путін хотів сказати: якщо ви спробуєте на нас тиснути, посилювати санкції, ми все одно не поступимося, підемо до кінця, тому що Крим — наш. Це звичайна психічна атака. Так чи інакше, але Росія починає потроху сипатися, починає падати її економіка, навіть при нинішніх смішних і незначних санкціях. Путін хоче показати, що Росія буде стояти до кінця. А нападати на Україну для нього безглуздо: американці тільки й чекають, щоб Росія сіпнулася, і тоді санкції будуть набагато серйознішими. Так що, на мій погляд, імовірність того, що Росія готує наступ, невелика. Можуть бути якісь невеликі атаки: адже, по суті, вони самі розрекламували, що до 9 травня будуть якісь акції, що вони покажуть "українським фашистам" і "агресорам". Але малоймовірно, що почнеться якийсь масштабний наступ російської армії. Думаю, Путін, хоч він і не зовсім адекватна людина, як державний діяч не піде на це. Ймовірно, в дитинстві він просто був маленький, його били в школі, а тепер він виріс і хоче довести світу свою силу, компенсувавши таким чином свої біди і приниження. Така людина на високому державному посту страшнай, що ми і бачимо. Але він не настільки божевільний, щоб почати повноцінну війну і атаку на Україну. Тому може бути якесь загострення ситуації на Донбасі, але масштабної війни не повинно бути. І, власне, суть цього заяви Путіна адресована не нам, а західному світу.
     Політолог Владимир Цибулько:   Тональність заяви Путіна свідчить про те, що він готовий йти на розмін: він готовий залишити Донбас в обмін на Крим. Мова в заяві йшла, насамперед, про Крим. Так що Путін пропонує обмін - Крим на Донбас. Власне, ситуація на Донбасі і загострювалася для того, щоб Крим згодом став предметом обміну за спокій на сході України. Однак думаю, що Путін робив ці заяви для внутрішнього російського вжитку. Але світ давно припинив реагувати на які-небудь заяви Кремля. Машина працює дуже чітко, крок за кроком, є розуміння ефективності санкцій, що визнають вже і самі росіяни. Важливо, щоб світ витримував темп і ритм тиску на Росію. Тоді російська економіка змусить російських лідерів або повністю змінити сценарій, або остаточно програти. На сьогоднішній день людських ресурсів та наявної техніки Росії вистачить для локальної операції, не більше…              Але: ми повинні бути готовими до всього…
     Російська сторона розуміє, що зараз їй доведеться мати справу не з торішньої армією, а з оновленою і посиленою українською армією. Тому ефективність дій навіть російських висококваліфікованих підрозділів на території України буде не надто високою. Росія втратила дуже багато бійців спецпідрозділів, та їх ефективність виявилася низькою на Донбасі. Тому думаю, що, незважаючи на реформи в російській армії, рівень і кількість найбоєздатніших частин не достатній для хоча б середньоформатною операції (тобто за участю більше 30-тисячного особового складу).
     Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала:  Прогнозувати, як далі буде діяти Путін, складно, тому що все залежить від того, чи дасть він команду про наступ чи ні. Однак ми повинні бути готовими до будь-якого розвитку подій і повинні розуміти, що ця проблема у нас надовго. Головне завдання Путіна - перешкоджати тому, щоб Україна стала успішною державою. Для цього він буде застосовувати всі методи: політичні вбивства, теракти, наступ армій, так званих, ДНР і ЛНР, які зараз інтенсивно створюються і зміцнюються. Тому такий варіант, як наступ, цілком імовірний. Не можу сказати, які конкретні передумови для того, щоб очікувати відновлення боїв на Донбасі найближчим часом, оскільки для цього потрібно мати дані розвідки і іншу інформацію. Але повторюся: ми повинні бути готовими до всього.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.