Thursday, February 25, 2016

Глава УГКЦ: «Герої Небесної сотні кличуть нас побачити всю правду про себе й державу…»

Божественна Літургія готує нас до Великого посту, тобто до часу оновлення, який Отці Церкви називали «весною людської душі». Як відомо, навесні зазвичай підвищується температура, щоб усе розквітало. Тож Євангеліє запрошує нас підвищити градус духовного життя, щоб увійти в період духовного цвітіння – Великого посту. «Цими днями ми згадуємо другу річницю трагічних подій на Майдані. В усіх храмах лунають молитви за упокій душ Героїв Небесної сотні, - продовжив Блаженніший Святослав. - Саме вони, які дивляться на нас із неба, є матрицею і шкалою, за якою ми оцінюємо себе та суспільство». Першоієрарх Церкви також підкреслив, що жертва Героїв Небесної сотні – точка неповернення на дорозі до визволення, гідності і свободи українського народу: «Наслідком цього є нетолерантність до всякого фарисейства і того, що ззовні виглядає дуже святим, а всередині не відповідає святості. Герої Небесної сотні кличуть нас побачити правду про себе і про державу, дії влади та Церкви, і просити у Бога звільнення від фарисейства та про милосердя правди, в якій прагнемо жити». Українська мудрість каже, що для того аби стати з колін, потрібно стати на коліна перед Богом. Тому той, хто себе вивищує - буде понижений, а хто себе покоряє перед Богом - буде Ним вивищений. «Хто знає правду про своє духовне життя, бачить, що нічого доброго не може представити Богу, і тому просить про милосердя», - пояснив він.
       «Капелани УГКЦ присутні на фронті для того, щоб уберегти наших солдатів від ненависті» «Хоча, звичайно, і в Росії є різні священики, – додав Предстоятель. – Наприклад, низка священиків РПЦ виступали проти проведення полонених українських солдатів вулицями Донецька, кажучи, що це ганьба для християн». «Мені б дуже хотілося, – зазначив Глава УГКЦ, – щоб по той бік лінії фронту були справжні духовні отці, котрі навчають НЕ ненависті, а любові». «Можливо, вважає Глава Церкви, Бог допустив цю війну, щоб розбудити нас, дати можливість подивитися на себе, на своїх ближніх і на свою державу іншими очима. «Війна створила колосальний контекст для створення нового. На війні, з одного боку, проявляється корумповане, знищене серце і всі недоліки людини. Але, з іншого боку, проступають і найблагородніші риси людської душі. Наші хлопці на Донбасі переосмислюють своє життя, переглядають відносини з рідними і близькими. А коли повертаються на мирну територію, то помічають, що просто не здатні сприймати фальш, брехню, корупцію – усі ті немочі, які сьогодні роз’їдають українське суспільство. У цій війні народжується нова Україна», - сказав Блаженніший Святослав.Він також підкреслив, що «залишаючись християнами, ми зобов’язані обороняти свої землі». «Та війна, яку змушений нині вести український народ, була йому нав'язана, – сказав Предстоятель УГКЦ. – Наші солдати захищають свою землю, а значить, і світ. І тому Церква вважає їх будівниками миру… Оборонна війна відповідає моральним правилам справедливого самозахисту. Це не означає, що ми виправдовуємо чи освячуємо війну. Просто захист Батьківщини – не тільки наше природне право, а й наш священний обов'язок». Предстоятель також підкреслив, що наші солдати захищають свою країну не з ненависті до ворогів, а з любові до Батьківщини. І капелани УГКЦ «присутні на фронті якраз для того, щоб уберегти наших солдатів від ненависті».

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.