Wednesday, July 2, 2014

Блаженніший Святослав: Визнати гідність українців.

     Роман ІВАСІВ.

     Днями глава УГКЦ Святослав Шевчук висловив стурбованість інсинуаціями «російської державної пропаганди, яка створює образ України як ворога», і закликав православних росіян не вірити цій пропаганді, а Москву - визнати гідність українського народу.
     Ще минулого вівторка відомий американський богослов і журналіст Джордж Вайгель, щотижневу рубрику якого «інший погляд - погляд католика» публікують у 60 різних газетах, звернувся до патріарха Кіріла з відкритим листом. В ньому він виклав «повідомлення для Росії» блаженнішого Святослава: «УГКЦ не є ворогом РПЦ. Зі священного міста Києва, де були хрещені наші народи, ми передаємо вам послання миру. Не дозволяйте політикам спровокувати ненависть і кровопролиття серед нас». Вайгель намагався поширити  повідомлення по всьому світу через інтернет. Оскільки повідомлення «не мало жодного ефекту», то в американській манері, у відкритому листі ще раз нагадав головні думки блаженнішого. і наголосив, що коментарі патріарха Кіріла з приводу подій, які відбуваються в Україні, «завдали нових ран Тілу Христовому та посилили напругу в світовій політиці». Особливо його обурило звинувачення Кіріла, що «УГКЦ бере участь у прямій політичній діяльності, використовуючи гострі русофобські гасла, і робить різкі заяви про РПЦ у публічних виступах». Як і неправдивий закид у подібній до цієї підтримці УГКЦ німецькою, польською і американською національними конференціями католицьких єпископів. З цього приводу Джордж Вайгель патріархові Кірілу сказав: «Ці єпископи, як і багато західних християн, не піддалися кампанії брехні, яку веде Кремль упродовж останніх семи місяців. Думаю, ці ієрархи, як і всі ми, кому дорога духовна спадщина російського православ’я, глибоко засмучені, що Ви і митрополит іларіон, ваш головний «екуменічний служитель», посилюєте брехню президента Путіна і міністра закордонних справ Лаврова. УГКЦ декларувала стриманість, примирення і відмову від застосування насильницьких методів ще відтоді, як у листопаді минулого року відхилилася завіса драми Української держави, яка шукає національного і морального відродження в побудові громадянського суспільства».
     Напевно, цей відкритий лист також не дійшов до рук московського патріарха. Бо в неділю у Тобольську патріарх Кіріл знову говорив своїм вірянам про «страшную мєждоусобную брань» і закликав їх до молитви «о мірє на пространствах історічєской Русі» - «в зємлє украінстєй»... Нагадаємо, що греко-католики і всі люди доброї волі другий тиждень продовжують безперервно молитися і постити за мир в Україні. «У цей непростий для нашого народу час благаймо в Господа перемоги над підступами зовнішнього агресора і миру для нашої землі», Синод єпископів УГКЦ перед обличчям нових небезпек нагадав також народові України, що він повинен єднатися «у своїй готовності захищати Вітчизну, відстоювати її соборність та право кожного громадянина жити у вільній, демократичній та європейській державі». На жаль, це не до вподоби ні Кремлю, ні керівництву Російської Православної Церкви. Схоже, що навіть Європа зрозуміла: кремлівська експансія передусім відбувається в інформаційній сфері. За словами Арнєшки Ромашевської-ўузи, пересічному європейцеві в голові не вкладається, наскільки брехливе російське телебачення, зокрема те, яке дивляться в країнах ЄС: «Нормальна людина, як правило, не уявляє собі, що можна настільки фундаментально брехати й називати чорне білим». Вона зазначила, що Європа вперше з часів закінчення холодної війни зіткнулася з настільки потужною і небезпечною інформаційною кампанією Росії, й наголосила на необхідності боротьби з брудною кремлівською пропагандою. Під цим оглядом на зустрічі генеральних секретарів Єпископських конференцій Європи, яка відбулася 20-22 червня в Стразбурзі, представник УГКЦ владика Богдан Дзюрах звернув особливу увагу на небезпеку поширення пропаганди ненависті й агресії, яка спостерігається навколо подій в Україні.
     Тим часом, у неділю в багатьох країнах світу відбувся глобальний флеш-моб проти агресії Кремля щодо України. Українці принесли до посольств та консульств Російської Федерації, а також до постійного представництва Росії в ООН у Нью-Йорку похоронні вінки, щоби вшанувати жертв путінської агресії проти нашої держави. Акцію підтримали жителі Торонто, Ванкувера, Гааги, Вільнюса, Нью-Йорка, Варшави, Брюсселя, Валенсії та багатьох інших міст світу. Організатори акції також закликали уряди світових держав «негайно вжити санкції третього рівня; надати українській армії рятувальні засоби, включаючи медичні та засоби особистого захисту; припинити будь-яку співпрацю і бізнес, які допомагають Росії модернізувати свою армію, поліцію, озброєння і сприяють російській експансії; скасувати візовий режим з Україною якомога швидше; розслідувати хижацьку поведінку «Газпрому», який порушує антимонопольне законодавство ЄС і правила СОТ; задіяти строгий контроль всіх коштів, що походять із Росії та Білорусі; скасувати візи провідних антизахідних і антиукраїнських пропагандистів російського режиму».Тим часом Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Анне Брасьор підкреслила важливу роль українських Церков та релігійних інституцій і організацій в пошуках відновлення тривалого миру і запевнила присутніх: «Україна є і буде частиною нашої європейської сім’ї». 
     Глава УГКЦ розповів Святішому Отцеві про «біль українського народу»  -  У Ватикані Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава і Отець УГКЦ, зустрівся зі Святішим Отцем Франциском. Зустріч відбулася в рамках аудієнції для членів 87-ї пленарної асамблеї Конгрегації Східних Церков (РОАКО). Блаженніший Святослав мав нагоду особисто поспілкуватися зі Святішим Отцем, він розповів йому про ситуацію в Україні, тисячі біженців та сотні поранених і вбитих. За його словами, Папа Франциск запевнив, що молиться за Україну і робить все можливе, щоб у нашій країні запанував мир і спокій. Святіший Отець також особисто привітав Главу УГКЦ із ювілеєм 20-річчя священичого служіння, який випадає в цей день. Звертаючись до присутніх на аудієнції, Папа Франциск сказав про значення миру в побудові сучасного світу, наголосивши, що головним «будівничим миру є сам Христос». Святіший Отець привітав представників Східних Церков і подякував їм за їхній внесок у побудову миру та злагоди в тих країнах, які вони представляють. Він також закликав християн молитися, щоб його подорож на Святу Землю принесла «плоди єдності між християнами». «Вогонь П’ятдесятниці та сила Любові, - за словами Святішого Отця, - може зупинити вогонь зброї, ненависті та розбрату».
     Додамо, що з 24-26 червня у Ватикані відбулися робочі засідання 87-ї пленарної асамблеї Конгрегації Східних Церков (РОАКО) - органу, котрий об’єднує різні доброчинні організації, які підтримують душпастирську діяльність Східних Церков. Цьогоріч особливу увагу було приділено ситуації в Україні.      

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.